internetWEEK.cz menu TOPlist

Editorial: Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?

Editorial: Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?

Vypadá krásně, až k nakousnutí. Ale nemá chuť ani vůni. Většinou je ze Španělska a je jak ze zkumavky.

 

Editorial: Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu?

Česnek z Číny, cibule z Austrálie, rajčata ze Španělska, jablka z Nového Zélandu, máslo z Polska, drůbeží maso z Brazílie nebo vajíčka z USA. To je realita dneška. Prý máme jíst zeleninu, je zdravá. Opravdu?

Možná mám smůlu, protože vím, jak má zelenina chutnat. Děda měl pár akrů půdy v polabí, na kterých pěstoval pro rodinu od rajčat přes okurky až po brambory všechno. Přesně vím, jak má vonět čerstvě utržené rajče, jak má chutnat.

 

Většina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje. Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.

 

Almerie

Almerie ve Španělsku vypadá z vesmíru jako bílý flek...

 

Pěstovány jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy, které se nekazí a mohou se sklízet dříve, než dozrají. Tak, aby přežily transport na pulty obchodů a stále vypadaly jako čerstvě utržené. Prostě k nakousnutí. A krom chuti také bez vitamínů, protože ty zabilo kontrolované dozrávání a cesta. Pokud chcete vitamíny a trochu té chuti, v podstatě se Vám vyplatí kupovat zeleninu mraženou, protože ta byla zpracovaná uzrálá, v místě a šokově.

 

Španělé se způsobem výroby netají, tyto informace Vám ochotně zdělí, mluví o svých postupech na internetu a jsou na své dílo hrdí. A na chuti a zápachu prý intenzivně pracují celá výzkumná oddělení. Bojují dnes zejména s konkurencí v severní Africe, která s každým rokem roste, je plná pesticidů, ale za lepší cenu.

 

Cena je to, co rozhoduje!

Dokud budou lidé vybírat podle ceny, supermarkety ji vždy zajistí. Co na tom, že zelenina nebude z polabí a pocestuje přes půl světa. Co na tom, že se to nedá pozřít. Jen když to dobře vypadá a moc nestojí. Co na tom, že zemědělství u nás je mrtvé, jen o tom možná ještě neví…

 

Aktualizace:
Tento odstavec opravuji. Cena vždy nemusí být zárukou kvality. Špekáčky, které viděly maso, doopravdy nekoupíte za 40,- Kč/Kg, ale je řada potravin, které za rozumnou cenu překonávají zavedené a často předražené značky. Pro příklad kečup:
Při dnešním nákupu jsem si vzpomněl na výsledky dTestu a zkusil jeden z výborně hodnocených kečupů. Za rozumnou cenu, na rozdíl od drahých a zavedených značek, uvařených ze všeho možného a nahnilého, jen ne z rajčat. A bez pesticidů. Kečup s logem řetězce, který bych se dosud neodvážil vhodit do košíku. Tím spíš, že je to často jediné, co malý syn jako ostatní děti jí a proto jsem na kečupech nikdy nešetřil. A hle, mé chuťové buňky si vzpomněly na dětská léta. Tak to má chutnat!
Který to byl? Nepovím. Zjistíte to spolu s dalšími nezávislými testy na stránkách dTest.cz za SMS. Podpořte také tento projekt. Co dělají má smysl...

Farmářské trhy jsou šancí, ale ne spásou.

Nabízejí zemědělcům prodávat své výpěstky za adekvátní cenu bez navyšování obchodníky. Praxe ale ukázala, že zemědělec v sezóně musí makat a ne stát každý víkend u stánku. A ne všechen zaručeně český česnek nebyl z Číny.

 

Oslavujeme, že lidí je 7 miliard. Krků hladových po jídle a ropě. O dobrých rajčatech si prý mám nechat zdát, za chvíli prý bude naší spásou červ a mořská řasa. Dobrou chuť.

 

Další příspěvky autora: Beryl


Články ve stejných kategoriích:

Zdravá výživa   Byznys   Budoucnost  


Kategorie Zdravá výživa


7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween
Dýně jsou plné vitamínu A, který jak známo zpomaluje stárnutí. Semena dýně jsou plná antioxidantů a vláknina dýně pomáhá udržovat hladinu cholesterolu. A nejen to…



Cukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučeníCukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučení
Vědci z Harvardu byly zaplaceni za bagatelizaci vlivu cukrů na srdeční onemocnění. Je to již přes 50 let. Ale vliv jejich výživových doporučení je vidět i v současnosti. Zřejmě stojí i za dnešní epidemií obezity. Jak je to tedy s cukry?



Ovoce jako lékOvoce jako lék
Nejen zelenina, ale i ovoce je našemu tělu prospěšné. Je chutné, barevné a důležité. Dělají se z něj saláty, dorty, ovocné koktejly. Pojďme se společně vypravit tam, kde ovoce hraje důležitou roli!



S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!
Příběh Angličanky, která se poprala úspěšně s rakovinou změnou svého jídelníčku, měl neblahé pokračování. Zhoubné bujení buněk ji znovu ohrozilo. Jane Plantová napsala novou knihu.



Mléko – mýty a faktaMléko – mýty a fakta
Mléko je pro naše tělo důležité. Obsahuje mnoho pro naše tělo velmi potřebných složek. Koluje kolem něj ale také velká spousta mýtů a mnoho z nás tak ani neví, co pravdou je a co nikoliv.



Biopotraviny: mýty a faktaBiopotraviny: mýty a fakta
Mnoho z nás si kupuje biopotraviny. Domníváme se, že jsou lepší, než obyčejné potraviny. Nemýlíme se však? Zde najdete mýty a fakta, která vám prozradí pravdu o biopotravinách.



10 nejzdravějších semen na zemi 10 nejzdravějších semen na zemi
Semena většinou obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale je nutné je jíst syrová. Teplo jim nesvědčí, natož pražení. Můžeme je ale namočit, rozemlít nebo z nich udělat kaši. Nepoužívejte k jídlu semena solená nebo potažená cukrem.



Zázračná zeleninaZázračná zelenina
Zelenina je důležitou součástí našeho života. Dává našemu tělu potřebné vitamíny. Slouží však i k dalším neméně důležitým účelům. Pojďme se podívat, kde všude ji můžeme ještě využít!



Aspartam E951: mění chemické složení mozkuAspartam E951: mění chemické složení mozku
Aspartam byl vyvinut jako chemická bojová látka. Dnes je nejrozšířenějším umělým sladidlem na světě. Ač bylo provedeno několik výzkumů, které potvrdily jeho vysoce škodlivou sílu. Je zkrátka dostupný, levný a toxický...



Neviditelná nukleární hrozba v jídleNeviditelná nukleární hrozba v jídle
Američané, kteří nenakupují pouze bio-potraviny, jsou nevědomými účastníky největšího potravinového experimentu, jaký kdy historie zaznamenala. Potraviny jsou zhodnocovány kobaltem 60, aby byly bezpečnější…




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí