internetWEEK.cz menu TOPlist

Zázračná zelenina

Zázračná zelenina

Zelenina je důležitou součástí našeho života. Dává našemu tělu potřebné vitamíny. Slouží však i k dalším neméně důležitým účelům. Pojďme se podívat, kde všude ji můžeme ještě využít!

 

Zázračná zelenina

Zelenina: Svázané prvky do pilulek

Konzumace zeleniny je velmi důležitá. Nejen, že dostáváme do těla spoustu vitamínů, můžeme s ní porazit i neduhy a nemoci. Ne všem však tato barevná pochutina chutná. Tito lidé si myslí, že se čerstvé zelenině vyrovnají tablety, ve kterých je údajně mnoho vitamínů ze zeleniny. Většina lidí právě takto konzumuje kapsle betakarotenu, který pomáhá v boji proti rakovině. Již se k nim ale nedostala informace, že betakaroten sice bojuje proti rakovině, ale jen pokud je obsažený v přírodní stravě. Podobné je to s látkou, které se říká sulforafan. Má mít podobné účinky jako betakaroten, ale je obsažena v brokolici. Mnoho lidí brokolici nesnáší, a proto teď čekají, až se vyvinou pilulky, v nichž bude tato látka obsažena. Lékaři ale doporučují raději zeleninu uvařit na jiný způsob, než si kupovat pilulky, které jsou předražené a k ničemu.

 

Česnek

Nachlazení mohou lidé předcházet, snědí-li každý den stroužek česneku. Má totiž antibakteriální účinky a tím posiluje naší imunitu. Napomáhání vykašlávání, snižuje krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Pokud nás bolí ucho, doporučuje se nanést česnekový olej na vatičku a jemně vnést do ucha.

 

Další neméně důležitá zelenina

Brokolice posiluje naše nervy, svaly a srdce. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Obsahuje velké množství železa a snižuje vstřebávání jódu, proto ti, kteří brokolicí jí často, by také měli konzumovat větší množství jódu. Stejně tak potřebná je kukuřice, která obsahuje velké množství manganu. Působí totiž proti stresu, křečím a srdeční arytmii.

 

Trápí-li nás potíže s trávením, měli bychom využít účinku pórku. Ten totiž působí proti pocitu plnosti, nadýmání, žlučovým kamenům a nechutenství. Navíc obsahuje vitamíny E, B, C, karoten a železo. Chrání také naše srdce a snižuje krevní tlak.

 

Šíření bakterií ve střevech zabraňují rajská jablka. Navíc podporují náš apetit, ale také zažívání a snižují krevní tlak.

 

O blahodárných účincích zeleniny již zřejmě není pochyb. A jak je to s její kvalitou v praxi? Čtěte dále v magazínu internetWEEK.cz | Proč není zelenina ze supermarketů k jídlu? >>>

 

Zlato, které rozpláče, ale i pomůže

Allicin je látka, která je obsažena v cibuli a která tělo chrání před vznikem trombózy a vzniku arteriosklerózy. Cibule posiluje imunitní systém a pomáhá při potížích s dýchacími cestami. Žlutá a červená cibule brání vzniku rakoviny. Také zinek, který je obsažen v této zelenině, je výborným pomocníkem. Pomáhá v prevenci proti vzniku osteoporózy. Trpíte-li na opary, pomůže přiložit si na ret plátek syrové cibule.

 

O zelenině z pohádky

Červená řepa reguluje krevní oběh. Předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Obsahuje velké množství vlákniny, která snižuje cholesterol. Dále pomáhá při onemocnění jater, posiluje organismus a snižuje vysoký krevní tlak. Pozor! Pokud zkonzumujete více než 100 ml čerstvé řepné šťávy, může vám být nevolno.

 

Zelí

Zelí pomáhá účinně bojovat s rakovinou, neboť obsahuje vysoké množství vitamínu C. Jeho nejvíce účinnou vlastností je však to, že redukuje hmotnost. Pomáhá také v boji s pálivostí žáhy, při pocitu plnosti, při žaludečních vředech, problémech s dvanácterníkem, chorobách tlustého střeva a veškeré škodlivé látky rychle vylučuje přes kůži ven. Působí proti depresím. Je nutné ale vždy odstranit svrchní listy, neboť ty bývají plné olova. Čerstvé listy zmírňují bolesti hlavy, svalů a močového měchýře.

 

Mrkev: Oranžový poklad skrytý v zemi

Mrkev pomáhá při vysokém cholesterolu, chrání náš zrak, pomáhá při zácpě, snižuje riziko vzniku rakoviny plic. Pokud se člověk cítí vyčerpaný, doporučuje se konzumovat mrkev.

 

Má totiž regenerační účinky. Obsahuje velké množství vitamínu A, B a C, ale také železa, vápníku, betakaroténu, draslíku a sodíku.

 

Pokud budete držet půst a budete dva dny pít jen mrkvovou šťávu, detoxikujete tím svá játra. Pokud do šťávy přidáte ještě lžičku panenského olivového oleje, karoten se v těle lépe zužitkuje.

 

Paprika

Paprika je známá pro vysoký obsah vitamínu C. Ten posiluje naši obrany schopnost organismu. Látka kapsaicin obsažená v paprice, podporuje trávení. Betakarotén zabraňuje stárnutí pokožky a chrání pokožku před škodlivým vlivem slunce na ni. Zajímavostí je, že jedna středně velká paprika pokryje celodenní jídelníček dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani po uvaření, ani po upečení. Nejvyšší dávku betakaroténu obsahuje červená paprika, je ho v ní 9x více a 2x více vitamínu C než v paprice zelené.

 

Ovšem nejen zelenina léčí...
16 důvodů pro častý sex >>>
Nejlepší lék na světě je zadarmo: SMÍCH >>>

 

Pórek

Pórek účinkuje především v oblasti trávicího traktu. Cítíme-li se plní, či trpíme na nadýmání, je dobré jíst pórek. Také působí proti žlučovým kamenům a nechutenství. Je bohatý na vitamín E, C, B, karoten a železo. Je přírodním antiseptikem. Chrání naše srdce a snižuje náš krevní tlak.

 

Rajská jablíčka

Právě rajčata jsou zeleninou, která výrazně podporuje náš apetit a také zažívání. Brání choroboplodným bakteriím a jejich šíření ve střevech. Látka Kalium, kterou obsahují, snižuje krevní tlak. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, C a beta karotenu. Konzumace je libovolná.

 

Nedozrálá zelenina

Aktualizováno...

V dnešní době plné stresu a krizí všeho druhu si málokdo může dovolit mít dům se zahradou, na které by si mohl pěstovat chutnou zeleninu. Samozřejmě, že zelenina, kterou si vypěstujeme sami, nejlépe bez přidání chemických látek, je mnohem chutnější a zdravější než zelenina kupovaná v obchodu. Hlavní rozdíl je především v tom, že zelenina pěstovaná na zahrádce není sklízena předčasně. Necháváme ji dozrát, jak nejvíce to jde. Zelenina z dovozu je však sklizena ještě nezralá a dozrává až po cestě do obchodu. I tak si ale kolikrát v obchodě vybereme rajská jablíčka, která nejsou sladká, ale jsou bez chuti. Taková zelenina do obchodu nepatří. Bohužel v tomto problému nemáme sebemenší právo na odpor a nijak to ovlivnit nemůžeme. Nicméně zpět k zázračným účinkům zeleniny.

 

Ředkvičky

Ředkvička pomáhá při prevenci proti rakovině. Pokud máme éterický olej z ředkvičky, je dobré provonět jím pokoj hned po konzumaci jídla. Pokud se cítíte plní, tak by vám éterický olej z této zeleniny měl pomoci. Podporuje totiž trávení a tvorbu žluči. Obsahuje vitamín C a B. Ty správné účinky má především za syrova. Doporučuje se jíst 1-2 kg ročně.

 

Salát

Salát obsahuje kyselinu listovou a vitamín B. Tyto dvě látky podporují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Také podporuje trávení a činnost jater. Pokud je někdo v depresi, vyplatí se mu, když si udělá salát. Má totiž uklidňující účinky. Platí také pravidlo, že pokud má salát více větších zelených lístků, je bohatý na vitamín C. Naopak menší zabalené hlávky s potrhanými listy jsou takřka bez vitamínů.

 

Chřest

O chřestu by se dalo říci, že je zeleninou s největším obsahem vitamínů vůbec. Obsahuje vitamín A, který je především v kořenové, tzn. podzemní části. Dalším vitamínem, který chřest obsahuje, je vitamín B. Chřestové výhonky obsahují vitamín C, ale také množství vitamínu E, který zvyšuje zrakovou ostrost a oddaluje stárnutí pokožky. Potlačuje ale také problémy se srdcem, zvyšuje libido a účinně chrání buňky. Dále obsahuje kyselinu listovou, zinek a draslík. Již babky kořenářky věděly, že právě chřest patří mezi nejlepší omlazovací prostředky v přírodě. Má mnoho pozitivních vlastností. Posiluje naší imunitu, podporuje zdravý spánek, chrání před záněty a aktivuje hormon štěstí. Lidem, kteří trpí nervozitou, se doporučuje konzumovat chřest, protože uvolňuje nervové napětí. Pokud chcete zhubnout, lékaři vám nejspíše doporučí vařit chřest na různé způsoby. Má blahodárné účinky v oblasti hubnutí a podpory střev.

 

Špenát

Beta karoten, vitamín A, B1, B2, C, E, kalium, jód, železo, vápník, magnézium, kyselina šťavelová, to všechno jsou látky, které špenát obsahuje. Špenát velmi dobře působí v boji proti svalovým křečím. Chrání nás také před degenerací zraku. Zajímavé je, že mražený špenát si uchová daleko více živin, než zvadlý čerstvý. Špenát nepůsobí ale jen kladně. Pro ty, kteří jsou nemocní dnou, nebo pro ty, co trpí na ledvinové kameny, je špenát špatný. Měli by se mu vyhýbat, protože obsahuje velké množství oxylátů.

 

Celer

Z celeru se používají všechny části. Je to velmi důležitá rostlina. Lidé nemocní cukrovkou by celer měli užívat jako doplněk stravy. Éterický olej z celeru působí blahodárně na zažívací trakt. Také prokazuje své účinky u krevního tlaku, který snižuje a krevního oběhu. Dokáže zklidnit naší mysl a zabraňuje stresu. Malá rada nakonec k celeru. Naťový je lepší než kořenový. Ideální je jíst ho syrový. Nastrouhaný v salátu nechutná špatně.

 

Brambory

Brambory patří k zelenině, jež je nejčastěji využívána v kuchyni. Jako přílohu ji většina lidí používá snad ke každému jídlu. A je to správné, protože brambory jsou zdrojem vitamínu C a B a také obsahují draslík, železo, fosfor a magnézium. Již kdysi lidé věděli, že nejlepší je šťáva ze syrových brambor. Ta totiž uleví při bolestech břicha a zánětech. Výborným obkladem na opary a omrzliny jsou plátky syrové brambory. Pokud je umístíme na spánky při migréně, uleví nám od ní. Nejlépe si většinu živin zachovají, pečou-li se v slupce, či se vaří v páře. Nestávají se tak ani těžkými, naopak jsou lehce stravitelné.

 

Fenykl

I fenykl je člověku prospěšný. Obsahuje totiž vitamín C a E. Podporuje trávení a působí pozitivně na nervovou soustavu. Prospívá především tomu, kdo trpí na nadýmání. Fenykl se často přidává do dětských čajů, neboť působí proti bolení bříška. Stonky a listy se doporučuje jíst v neomezeném množství. U semen se však doporučuje jen jedna čajová lžička denně. V těhotenství se semena fenyklu nesmějí konzumovat vůbec.

 

Petržel

Pokud jste chudokrevní, nebo znáte někoho chudokrevného, doporučte mu konzumaci petržele. Nejen, že obsahuje množství důležitých vitamínu a dalších důležitých látek, ale také povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje imunitní systém. Obsahuje vitamín A, C, draslík, vápník, železo, fosfor, hořčík, síru a křemík. Pomáhá tělu zbavit se nadbytečné tekutiny a neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu. Má i kosmetické účinky. Pokud si šťávou z petržele potíráte sedm dní pokožku, zregeneruje se. Odvar ze semen uleví při migréně, či bolestech hlavy. Žvýkání čerstvé petrželově natě nás zbavuje zápachu z úst po česneku či cibuli.

 

Zázvor

Nejlepším pomocníkem při nachlazení by měl být právě zázvor. Čaj z kořene zázvoru pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký čaj pomáhá při zimnici a obklady přinášejí úlevu zejména při zánětech dutiny nosní či zánětu průdušek.

 

Řeřicha

Řeřicha obsahuje velké množství vitamínu C, železa a mědi. Také, stejně jako zázvor pomáhá při chudokrevnosti a zabraňuje únavě. Pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Podporuje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Ten, kdo trpí na problémy s dásněmi, by měl žvýkat syrovou řeřichu. Posiluje totiž dásně a zamezuje jejich krvácivosti. Při vnějším použití působí kladně proti hnisavým vřídkům a na nečistou pleť. Podle lidových léčitelů však denní dávka řeřichy nesmí překročit jednu polévkovou lžíci.

 

Nejen zelenina, ale i ovoce je našemu tělu prospěšné. Je chutné, barevné a důležité. Dělají se z něj saláty, dorty, ovocné koktejly. Pojďme se společně vypravit tam, kde ovoce hraje důležitou roli! | Ovoce jako lék >>>

Zdroje:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/ovoce-zelenina/
http://www.celostnimedicina.cz/lecive-ucinky-zeleniny-a-ovoce.htm
http://www.ecmost.cz/cd/data/zdravi/klepisova/ucinky_zeleniny.htm
http://zlateruce.blog.cz/rubrika/lecive-ucinky-ovoce-a-zeleniny
http://www.mnam-mnam.cz/clanky/index.asp?
page=stolovani&art=6 http://feminity.zoznam.sk/c/800571/zazracne-ucinky-zeleniny
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/147766-ucinky-brokolice-na-zdravi-cloveka-
jsou-temer-zazracne.html
Ilustrace: http://www.flickr.com/photos/mhaller1979/

 

Další příspěvky autora: Caroline Kornelová


Články ve stejných kategoriích:

Potraviny   Zdraví   Zdravá výživa  


Kategorie Zdravá výživa


7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween
Dýně jsou plné vitamínu A, který jak známo zpomaluje stárnutí. Semena dýně jsou plná antioxidantů a vláknina dýně pomáhá udržovat hladinu cholesterolu. A nejen to…



Cukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučeníCukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučení
Vědci z Harvardu byly zaplaceni za bagatelizaci vlivu cukrů na srdeční onemocnění. Je to již přes 50 let. Ale vliv jejich výživových doporučení je vidět i v současnosti. Zřejmě stojí i za dnešní epidemií obezity. Jak je to tedy s cukry?



Ovoce jako lékOvoce jako lék
Nejen zelenina, ale i ovoce je našemu tělu prospěšné. Je chutné, barevné a důležité. Dělají se z něj saláty, dorty, ovocné koktejly. Pojďme se společně vypravit tam, kde ovoce hraje důležitou roli!



S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!
Příběh Angličanky, která se poprala úspěšně s rakovinou změnou svého jídelníčku, měl neblahé pokračování. Zhoubné bujení buněk ji znovu ohrozilo. Jane Plantová napsala novou knihu.



Mléko – mýty a faktaMléko – mýty a fakta
Mléko je pro naše tělo důležité. Obsahuje mnoho pro naše tělo velmi potřebných složek. Koluje kolem něj ale také velká spousta mýtů a mnoho z nás tak ani neví, co pravdou je a co nikoliv.



Biopotraviny: mýty a faktaBiopotraviny: mýty a fakta
Mnoho z nás si kupuje biopotraviny. Domníváme se, že jsou lepší, než obyčejné potraviny. Nemýlíme se však? Zde najdete mýty a fakta, která vám prozradí pravdu o biopotravinách.



10 nejzdravějších semen na zemi 10 nejzdravějších semen na zemi
Semena většinou obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale je nutné je jíst syrová. Teplo jim nesvědčí, natož pražení. Můžeme je ale namočit, rozemlít nebo z nich udělat kaši. Nepoužívejte k jídlu semena solená nebo potažená cukrem.



Aspartam E951: mění chemické složení mozkuAspartam E951: mění chemické složení mozku
Aspartam byl vyvinut jako chemická bojová látka. Dnes je nejrozšířenějším umělým sladidlem na světě. Ač bylo provedeno několik výzkumů, které potvrdily jeho vysoce škodlivou sílu. Je zkrátka dostupný, levný a toxický...



Neviditelná nukleární hrozba v jídleNeviditelná nukleární hrozba v jídle
Američané, kteří nenakupují pouze bio-potraviny, jsou nevědomými účastníky největšího potravinového experimentu, jaký kdy historie zaznamenala. Potraviny jsou zhodnocovány kobaltem 60, aby byly bezpečnější…



Zázračné konopíZázračné konopí
Konopí. Slovo spojené s drogami a politickými spory. Ale průmyslové konopí má hodně daleko k marihuaně, neobsahuje téměř žádné THC. Tato rostlina slouží lidem už 4000 let – poskytuje vlákna na oblečení, provazy i k výrobě papíru.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí