internetWEEK.cz menu TOPlist

Mládežnické organizace - brána do světa politiky

Mládežnické organizace - brána do světa politiky

Stejně jako vrcholoví sportovci se i budoucí politici mohou na svou kariéru připravit v mládežnických organizacích. Zde se mladí lidé mohou setkat s vrstevníky podobného názoru a pochopit svět politiky.

 

Mládežnické organizace - brána do světa politiky

Stejně jako vrcholoví sportovci se i budoucí politici mohou na svou kariéru připravit v mládežnických organizacích. Zde se mladí lidé mohou setkat s vrstevníky podobného názoru a pochopit svět politiky. Mnohým z nich může politická organizace odstartovat úspěšnou politickou dráhu.

Není to však jenom představa moci, co teenagery do mládežnických organizací láká. „Přicházejí například proto, že je naštvalo kontroverzní rozhodnutí místních politiků a chtějí něco změnit," vysvětluje motivaci svých členů předseda Mladých sociálních demokratů Petr Dolinek. Z jeho organizace se v minulosti rekrutovala řada významných osobností ČSSD - třeba současný předseda strany Bohuslav Sobotka i jeho stranický rival Michal Hašek. Organizace je na ČSSD v podstatě závislá. Její činnost strana platí ze své pokladny a mládežníci dokonce sídlí v Lidovém domě.

Příprava volebních kampaní vám politickou dráhu nezajistí

Umetenou cestu do nejvyšších pater české politiky však přesto Mladí sociální demokraté nemají. „Není to ale tak, že budete pomáhat při pěti volebních kampaních a v šesté budete kandidovat," vysvětluje Dolinek. Jemu samotnému přitom vedení mládežnické organizace pomohlo. V loňských volbách se stal radním v pražském magistrátu.

Mladí politici však stále potřebují ostré lokty, notnou dávku štěstí a v úplně nejlepším případě také mocného pomocníka. Třeba Stanislav Gross se do vysokých pater dostal díky podpoře Miloše Zemana, který chtěl omladit image strany.

Podle politologa Jana Bureše je největší neřestí stran, že většinou neposlouchají nekonvenční nápady mladých, ale naopak jim podsouvají vlastní agendu. Příkladem uvádí současného předsedu strany Bohuslava Sobotku. Mladý šéf strany svojí kožeností a konformitou skutečně spíše oslovuje starší voliče než mládež.

Vyberte si svou organizaci: Mládež si vychovává ODS i komunisté

ODS a TOP 09 čerpají své následovníky z řad Mladých konzervativců. Do ODS se takto vypracoval třeba kontroverzní exminitr vnitra Ivan Langer nebo současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Na rozdíl od Mladých sociálních demokratů si konzervativci své financování zajišťují sami. „Proto můžeme být vůči ODS kritičtí," pochvaluje si předseda organizace Jiří Fremr. Většina členů organizace stále preferuje ODS nad TOP 09. Nová strana totiž podle Fremra právem budí ostražitost. Je tam na jeho vkus příliš mnoho „starých lidoveckých harcovníků."

Nedobré pověsti se mezi ostatními mládežnickými organizacemi těší členové Komunistického svazu mládeže. „S lidmi, kteří koketují s nejstrašnější tyranií, si nemám co říct, protože mi přijde, že žijí mimo reálný svět," vyjádřil se na adresu tohoto velmi radikálního hnutí Fremr. Svaz už skutečně na své marxisticko - leninské učení doplatilo, když ho soud v roce 2008 rozpustil. Rozsudek se však mladým komunistům povedlo zvrátit.

Své následovníky má i druhá nejstarší významná politická strana, lidovci. Mladí křesťanští demokraté se rekrutují především na jižní Moravě. Stejně jako KDU-ČSL, i oni se zaštiťují především podporou tradiční rodiny a odporem k liberalismu.

Zdroj: Parlamentnilisty.cz

Další příspěvky autora: michelllin


Články ve stejných kategoriích:

Z domova   Zajímavé články   Politika   Politici   Mládežnické organizace   Mládež   čeští politici   Cesta do politiky  


Kategorie Politika


Volby: Pravice nebo levice?Volby: Pravice nebo levice?
Téma levice a pravice jitří vášně a dělí národ. Ale někteří politici a politologové říkají, že už je to trochu zbytečné téma. Jak to vidí americký psycholog James Hillman v zemi, kde se kvůli politice lidé střílí?



Alternativa k zastupitelské demokraciiAlternativa k zastupitelské demokracii
Zastupitelská demokracie, jak je rozšířená v našich končinách, prochází těžkou krizí. Je však vůbec možné za ní najít jinou alternativu?



Noam Chomsky - 10 strategií manipulaceNoam Chomsky - 10 strategií manipulace
Profesor lingvistiky Noam Chomsky sestavil seznam deseti nejběžnějších a nejefektivnějších strategií využívaných médii k manipulaci veřejnosti.



Česko Slovenská korupční kauza GorilaČesko Slovenská korupční kauza Gorila
Korupce na nejvyšších místech ve Slovenské vládě má příliš společných jmenovatelů s Českem. S tím rozdílem, že plyšové gorily nebudeme lynčovat. My máme rádi Moju….



Podvod jménem finanční krize Podvod jménem finanční krize
Finanční krize, ekonomická krize, krize středního věku, krize krize krize. Takové, a jiné výrazy na vás neustále proudí z internetu, rádia a z televize (obzvlášť). A co máme dělat, abychom se dostali z "krize"?



Tenkrát na Západě Tenkrát na Západě
Amerika se změnila. Odcizila se Západu... Sociální rozklad této bohaté země doslova vyráží dech.



Psychotesty pro politiky? Již brzy v Polsku!Psychotesty pro politiky? Již brzy v Polsku!
Každý z nás si jistě párkrát za měsíc zanadává na naše politiky. Slovo „blázen“ určitě patří mezi ty slušnější tituly, jakých se naši volení zástupci mohou dočkat. Napadlo Vás ale někdy, že mezi nimi sedí skuteční blázni?



Poslanci se drží zuby, nehtyPoslanci se drží zuby, nehty
Z posraneckého Fejsbuku.



Romská otázkaRomská otázka
Nejprve musím říci, že nejsme jako národ rasisti. U nás protiromské excesy jsou vždy věcí jen pár jednotlivců, podléhajících všeobecné náladě podporované médii.



300 let spiknutí300 let spiknutí
Samozřejmě potřebuji pro svou spikleneckou pohádku důvěryhodné aktéry. Vezmu ty, které si berou i ostatní: Zednáře. Jak to, že tolik nadělají se svými tajuplnými lóžemi, rozpoznávacími a jinými symboly?




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí