internetWEEK.cz menu TOPlist

Dobré zprávy ze světa

Dobré zprávy ze světa

Ekologická globální krize je vyřešena. Výroba ropy z řas se rozjíždí. A atomové reaktory na Thorium nejsou sci-fi, můžeme je čekat již za 5 let...

 

Dobré zprávy ze světa

Valí se na nás jen špatné zprávy. Krize, války a konspirace. Také u nás běžně optimismem nehýříme. Pojďme to změnit!

 

Bioreaktor OMEGA od NASA začíná vyrábět ropu

Tato informace není nijak nová. Vědci již minimálně od roku 2009 oznamují pokroky v technologii produkování ropných látek pomocí řas.

 

Technologií je celá řada a výzkum nyní upírá své síly na genetické vyšlechtění té nejúčinější řasy. V podstatě je již hotovo. Řasy se živí látkami z odpadních vod, které tím čistí a za přítomnosti slunečního světla fotosyntézou spotřebovávají vzdušný nebo odpadní oxid uhličitý. Produktem reakce je biomasa použitelná jako zdroj energie nebo jako hnojivo a uhlovodíky, ze kterých lze rafinovat benzín, naftu nebo kerosin.

 

Co je podstatné, že se technologie přesouvá z experimentálních laboratoří a vznikají první bioreaktory pro běžné využití. Masová produkce je jen a pouze o ceně ropy, respektive snížení nákladů na výrobu ropných látek pomocí řas.

 

Pěstování ropných látek pomocí řas je dokonale uzavřeným koloběhem CO2. Bioreaktory mohou spotřebovávat přímo splodiny vypouštěné spalovnami a tepelnými elektrárnami. Jak zajistit co nejúčinější rozpouštění plynů ve vodě vymyslel český vědec, profesor Václav Tesař z Ústavu termomechaniky Akademie věd ČR se svým týmem. Za svou práci byl oceněn Moultonovou medailí za rok 2009.

 

Druhů již vyšlechtěných řas je celá řada, stejně jako postupů. Zřejmě nejdále je patentovaná technologie OMEGA od NASA. První velkovýroba se připravuje v Tampa Bay na Floridě.

 

Zdroj onorbit.com
Video YouTube.com

 

Bezpečné atomové reaktory na Thorium jsou skutečností

Dokonce jejich rozšíření můžeme očekávat již za pět let. To prohlásil bývalý ředitel CERNu a nositel Nobelovy ceny za fyziku Carlo Rubbia.

 

Podle jeho vyjádření pro britský deník Telegraph technologie v experimentálních podmínkách funguje. Pro její zavedení do reálného života je však potřeba masivně investovat a to zřejmě i na úrovni vlád.

 

Výhody thoria jsou nesporné. Z jedné tuny lze získat stejně energie, jako z 200 tun uranu nebo 3,5 milionů tun uhlí! Navíc je v zemské kůře víc thoria než uranu a běžně se vyskytuje v hlušině po těžbě vzácných kovů.

 

Thoriový reaktor by měl být nesrovnatelně menší a bezpečnější než současné atomové reaktory. Thorium není potřeba před použitím speciálně upravovat a lze v reaktoru spotřebovat i odpady současných atomových elektráren.

 

Problémem, který je potřeba překonat a který si vyžádá obrovské investice, je technologická a materiálová náročnost. Přínos těchto reaktorů by však měl vložené úsilí bohatě vrátit.

 

Zdroj http://www.telegraph.co.uk
Video YouTube.com
Foto Wikipedia

 

Budoucnost, jak jsme ji viděli před 30ti lety, má zpoždění.

Jasně si vzpomínám, že vše mělo fungovat na vodík a jádro. A v elektrárnách již měla naplno běžet termojaderná fůze, jako na Slunci.

 

Vodíková technologie je ve své podstatě hotová, obrovský problém však je jeho distribuce a skladování. Nejedná se tolik o nebezpečí výbuchu. Atomy vodíku jsou ale tak malé, že z každé běžné tlakové nádoby Vám jednoduše utečou.

 

Od jádra, v podobě jak jej využíváme dnes, se celá řada zemí po nehodě ve Fukušimě odklání. Zároveň nebezpečí zneužití radioaktivního materiálu je tak vysoké, že s reaktorem v každé domácnosti se můžeme rozloučit.

 

Termojadernou fůzi vědci odsunuli o dalších 30 let. Experimentální reaktor již funguje, nicméně spotřebovává zatím víc energie, než vydává.

 

Současnost je proto zejména fosilně spalovací. Ale již brzy, jak doufám, bude spalovací obnovitelně...

 

Další příspěvky autora: Beryl


Články ve stejných kategoriích:

Zprávy   Ekologie   NASA   Vynález  


Kategorie Zprávy


Odhalili jsme šotek v Televizních novináchOdhalili jsme šotek v Televizních novinách
Televize Nova se v nedělních zprávách dopustila zajímavého překlepu, který ukazuje na to, že reportéři televize asi moc velký přehled v politice nemají.



Dobré zprávy z domovaDobré zprávy z domova
Navigační systém Galileo nás zbaví závislosti na USA. Jsme velmocí v nanotechnologiích a svátost manželství je stále nedotčena. Ale to nejlepší až na konec...



Jsem v přímém přenosu, debile Jsem v přímém přenosu, debile
Televizní moderátorka troch neunesla neustálé obtěžování od přítele.


Kategorie Zprávy


Odhalili jsme šotek v Televizních novináchOdhalili jsme šotek v Televizních novinách
Televize Nova se v nedělních zprávách dopustila zajímavého překlepu, který ukazuje na to, že reportéři televize asi moc velký přehled v politice nemají.



Dobré zprávy z domovaDobré zprávy z domova
Navigační systém Galileo nás zbaví závislosti na USA. Jsme velmocí v nanotechnologiích a svátost manželství je stále nedotčena. Ale to nejlepší až na konec...



Jsem v přímém přenosu, debile Jsem v přímém přenosu, debile
Televizní moderátorka troch neunesla neustálé obtěžování od přítele.


Kategorie NASA


Sonda Cassini: První snímky historického průletu pod prstenci SaturnuSonda Cassini: První snímky historického průletu pod prstenci Saturnu
Ještě žádná sonda se nedostala takhle blízko k Saturnu. Zatím jsme se mohli spoléhat jen na naše odhady založené na dosavadních zkušenostech s jinými oblastmi prstenců. Z toho jsme pak odvozovali, jak by mohla mezera mezi planetou a prstenci vypadat.



Hadonoš: 13 znamení a přesný zvěrokruh podle NASAHadonoš: 13 znamení a přesný zvěrokruh podle NASA
Pohled astrologů a astronomů se na znamení zvěrokruhu liší. Podle NASA jste s velkou pravděpodobností narozeni v jiném znamení, než jste si dosud mysleli! Jaká je charakteristika nového znamení Hadonoše? A v jakém znamení ve skutečnosti jste?



NASA: úchvatná 4K videa z vesmíruNASA: úchvatná 4K videa z vesmíru
NASA nás zásobuje nádhernými videi v obrovském rozlišení a s vysokou frekvencí snímků. Je opravdu na co se dívat!



UFO na Měsíci, UFO všudeUFO na Měsíci, UFO všude
Již v roce 1971 byl během mise Apolla 15 vyfotografován objekt připomínající vesmírnou mimozemskou loď. Objeven byl až dnes.



Reality show chce poslat lidi na Mars bez možnosti návratuReality show chce poslat lidi na Mars bez možnosti návratu
Nebaví vás život na Zemi? Můžete se odstěhovat na jinou planetu, kde rozhodně nebude vaše tchýně, otravný soused ani podomní prodejci. S podobnou nabídkou přichází soukromá firma, která chce vybrat první kolonizátory pro osídlení Marsu.



NASA si chce hrát s asteroidyNASA si chce hrát s asteroidy
NASA to zřejmě s letem k asteroidu myslí vážně. Během příštích let hodlá jeden menší přitáhnout na oběžnou dráhu Měsíce.



Mars Curiosity: Konečně senzace!Mars Curiosity: Konečně senzace!
Na fotografii, kterou odeslala sonda Curiosity z Marsu, je patrný lesklý kovový předmět, který působí dojmem, že nevznikl přírodním procesem. NASA si ho nevšimla.



Jsou Země a Sluneční soustava něco extra?Jsou Země a Sluneční soustava něco extra?
Je naše Sluneční soustava typickým planetárním systémem? A co Země? Je běžnou, nudnou planetou nebo je výjimečným tělesem v obrovském vesmíru?



Problém pro vesmírné cestovatele: zastihne je AlzheimerProblém pro vesmírné cestovatele: zastihne je Alzheimer
„Houstone, máme problém, myslím, že někteří členové posádky začínají mít příznaky Alzheimerovy choroby“. S trochou nadsázky by nějak podobně mohla v budoucnu znít zpráva z dalekého vesmíru.



Nejlepší fotky z Marsu a konec velké kachnyNejlepší fotky z Marsu a konec velké kachny
Laboratoř Curiosity brouzdá Marsem v kráteru Gale a přináší nejen úchvatné snímky povrchu ale také informace o složení povrchu, atmosféry apod. Podívejte se na nejlepší fotografie, které dosud Curiosity pořídila.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí