internetWEEK.cz menu TOPlist

Dobré zprávy z domova

Dobré zprávy z domova

Navigační systém Galileo nás zbaví závislosti na USA. Jsme velmocí v nanotechnologiích a svátost manželství je stále nedotčena. Ale to nejlepší až na konec...

 

Dobré zprávy z domova

Zpravodajství je jako černá kronika. Krize, vraždy, intriky a korupce. Také v našem magazínu optimismem běžně nehýříme. Pojďme to dnes změnit! Protože dobrých zpráv není nikdy dost.

 

Navigační systém Galileo nás zbaví závislosti na USA

Projekt je dílem Evropské unie. Obdoba amerického satelitního navigačního systému bude dokonce přesnější. A třešničkou na dortu je umístění sídla agentury do České republiky. Využije budovu po Konsolidační agentuře v Praze Holešovicích.

 

Naše vláda mluví o výkladní skříni našich technologií, významu domácí vědecké obce a ekonomickém přínosu pro naši vlast. Z pohledu Evropské unie jde zřejmě o kompromis mezi náklady a kvalitou zázemí. A něco politikaření.

 

Tím bych si ale radost nekazil. Naopak. Projekt Galileo bych viděl jako větší záruku ochrany naší malé republiky před případnými agresory, než je naše členství v NATO. Obětovat nás v těžkých časech mocnosti dokázaly mnohokrát. Ale mnohamiliardovou investici na našem území si již jistě pohlídají!

 

Jsme velmocí v nanotechnologiích

Díky týmu vědců Technické Univerzity v Liberci, pod vedením profesora Oldřicha Jirsáka, jsme se stali špičkou ve výzkumu i aplikacích. Jako první na světe vyvinuli stroj na výrobu nanovláken, ze kterých umí utkat tkaninu.

 

Své poznatky z laboratoře umí aplikovat na konkrétní výrobky. Zcela nově dovedou zušlechťovat nanovlákna plazmou, patentovanou plazmovou tužkou. Jak vědci říkají, dovedou udělat z pavučiny superpavučinu. Vláknům umí dávat zcela unikátní vlastnosti, jako chemickou, protipožární nebo mechanickou odolnost. Nebo absolutní odolnost proti vodě.

 

Pro nás smrtelníky jsou nejzajímavější aplikace, které dovedou napodobit přilnavost gekona nebo mouchy k hladkým plochám, využitím přídržných sil na atomární úrovni. Plocha 20x20 centimetrů dokáže udržet dospělého člověka na skleněném stropě.

 

Nanotechnologie však způsobily revoluci takřka ve všech oborech. Obrovský přínos mají zejména v lékařství. Doba, kdy nás budou opravovat nanoroboti, již není na sci-fi vzálená.

 

Svátost manželství stále nedotčena

Přes snahy čtyřprocentní menšiny a osvětu, kterou přináší doktor Radim Uzel, katolický model svazku muže a ženy zůstává neotřesen. Aneb rodinu si rozvracet nenecháme!

 

Homosexuální menšina sice dosáhla ve většině civilizovaného světa možnosti registrace svého partnerství. Jejich vztah před zákonem je ale podobný obchodní společnosti, protože řeší jen majetkové vztahy bez práv rodiny. Nemají možnost adpotovat děti nebo si je nechat spolusplodit náhradními rodiči. Ani sociální systém na ně nepohlíží jako na manžele klasického typu.

 

Doktor Radim Uzel z druhé strany barikády vysvětluje, seč mu síly stačí, že monogamie je něco zcela nepřirozeného. Monopol rodinného sexu a výchova dětí v heterosexuálním páru jsou pouze dílem víry a od ní se odvíjejícího společenského pohledu na morálku. Doba se naštěstí změnila a nemanželské děti již nejsou vyvrženci společnosti.

 

Kde se tedy schovává ta dobrá zpráva? Za tou mírnou ironií. A za faktem, že si každý může dělat v podstatě co chce, aniž by mu hrozila smrt upálením, ukamenováním nebo celoživotní vyhnanství. A to, že státy budou ještě dlouho upřednostňovat ony křesťanské heterosexuální svazky na celý život, s tím se smiřme. Život ale máme ve svých rukou. A pokud toužíte žít v islámském světě, kde je legální mnohoženství, potom věřte, že i tam má život svá úskalí.

 

Mezi námi, mít několik manželek a s každou kopu dětí, to musí být finančně nákladné. Navíc tomu všemu vládnout - žádná legrace, povím Vám. To neustálé intrikování a hašteření... Mně osobně by se více zamlouval nepálský model, kde si bratři berou dohromady jednu ženu, se kterou mají jednu domácnost a společné děti. Ekonomické řešení z chudé země by mohlo být návodem, jak přežít krizi všude na světě.

 

Nejlepší zpráva na konec

Těšíme se svobodě slova, víry a vyznání. A nerozumím názorům lidí, co by zde raději viděli zpátky komunismus.

 

Můžeme psát svůj názor a nikdo nás za něj netrestá. Přestože se většinou rozchází s tím oficiálním v hlavním proudu. Vy můžete naše myšlenky beztrestně sdílet nebo s nimi nesouhlasit.

 

Můžeme studovat, cestovat, poznávat. Nic není ideální. Ale tvrdím, že nebyla lepší doba na výchovu našich dětí. Život máme ve svých rukou. Máme svobodu, která končí jen tam, kde začíná svoboda druhých.

 

Další příspěvky autora: Beryl


Články ve stejných kategoriích:

Zprávy   Nanotechnologie   Svoboda projevu   Svoboda náboženského vyznání  


Kategorie Zprávy


Odhalili jsme šotek v Televizních novináchOdhalili jsme šotek v Televizních novinách
Televize Nova se v nedělních zprávách dopustila zajímavého překlepu, který ukazuje na to, že reportéři televize asi moc velký přehled v politice nemají.



Dobré zprávy ze světaDobré zprávy ze světa
Ekologická globální krize je vyřešena. Výroba ropy z řas se rozjíždí. A atomové reaktory na Thorium nejsou sci-fi, můžeme je čekat již za 5 let...



Jsem v přímém přenosu, debile Jsem v přímém přenosu, debile
Televizní moderátorka troch neunesla neustálé obtěžování od přítele.


Kategorie Svoboda projevu


Bylo nebo nebylo za komunistů lépe?Bylo nebo nebylo za komunistů lépe?
V několika článcích a komentářích v magazínu Pravdu.cz jsem prohlásil, že nebylo lépe než dnes. Máme svobodu, o které se nám za komunistů mohlo jen zdát. Vždy to vyvolalo vášnivé debaty. Tak jak to tedy je?


Kategorie Nanotechnologie


Děsivá nemoc morgellonsDěsivá nemoc morgellons
Miliony lidí na celém světě už trpí úmornými puchýřky,prorůstajícími vlákny a nesnesitelným pocitem rejdícího hejna brouků pod kůží.Science fiction? Těžko!


Kategorie Svoboda náboženského vyznání


50 000 vězněných křesťanů v Severní Korei50 000 vězněných křesťanů v Severní Korei
Podle agentury Fides je celkem 50 tisíc křesťanů uvězněno ve vězeních v Severní Koreji pro svá náboženská přesvědčení.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí