Mléko je pro naše tělo důležité. Obsahuje mnoho pro naše tělo velmi potřebných složek. Koluje kolem něj ale také velká spousta mýtů a mnoho z nás tak ani neví, co pravdou je a co nikoliv.
Všichni savci se v přírodě živí mlékem. Alespoň do doby, než ztrojnásobí svoji váhu při porodu. Důležité je, že savci přijímají mléko jen vlastního druhu. Děti přijímají matčino mléko, ale dospělí pijí mléko od jiných savců. Podle studií jsou vědci názoru toho, že kravské mléko je pro lidi naprosto nevhodné, protože přibližně od pátého roku věku lidé prý ztrácí schopnost trávit laktózu, a tak dle nich v trávicím traktu mléko kvasí. To bývá příčinou řady problémů. Pravdou je, že se stravování člověka od jiných savců velmi liší. Potřebné množství vápníku lidé vstřebají nejsnáze právě z kravského mléka. Samozřejmě se u některých jedinců, i když je to zcela výjimečné, může objevit alergie na laktózu. Projevuje se zhruba u 2-10% Evropanů.
Faktem je, že mléko vytváří jakýsi ochranný filtr. Ten vzniká z tuku a vody. Tato vlastnost se v dřívějších dobách využívala při léčení zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Pravdou je, že není dobré mléko užívat v době, kdy kašlete a jste zahlenění. To vám příliš nepomůže. Naopak mléko s medem je skvělé, potřebujete-li po ztrátě hlasu opět brzy začít mluvit.
Výzkumy prokázaly, že mléko má spojitost mezi spotřebou vápníku a kostní hmotnou. Mnoho lidí se domnívá, že pokud pili mléko jako mladí, či malí, bohatě to stačí i do budoucna. Myslí si, že jejich kosti posílily již v mládí. Omyl. Naopak s rostoucím věkem se potřeba mléka pro naše kosti zvyšuje. Kosti řídnou a je potřeba jim dodávat dostatečné množství vápníku. Polykání tabletek, jež obsahují vápník, není zdaleka tak prospěšné, jako pití mléka. Je proto dobré, se alespoň jednou za čas přemoci a vypít sklenici mléka.
Ačkoliv se mléko může zdát velmi tučné, mléko odstředěné a plnotučné obsahuje jen 3,5% tuku a 0-12 mg cholesterolu ve 100 ml. Výzkumy ukazují, že mléko nijak zvláště neovlivňuje tělesnou hmotnost.
Toto si myslí 74% Čechů, a není divu. Kdysi mléko po otevření zkysávalo, dnes zhořkne. Faktem ale má být, že čerstvé kravské mléko se vyrábí jen působením tepla. Je zabaleno do aseptického obalu, který obsahuje speciální fólii, která nepropouští světlo, vzduch a chrání mléko před mikroorganismy. Trvanlivé mléko je tak prý 100 % přírodní a po jeho otevření by při pokojové teplotě mělo vydržet 3-6 měsíců.
Mléko se dělí podle tučnosti, na tři stupně. Plnotučné, což má 3,5%, poté polotučné s 1,5% a odstředěné, které má 0,5%. Podle tučnosti mléko prochází procesy zpracování. Z mléka je odstraněna požadovaná část tuku a je ponecháno jen takové procento tuku, které je pro daný stupeň mléka požadované. I když se nám tak zdá mléko příliš tekuté, není ředěno vodou.
Vcelku více než logicky se lidé domnívají, že zvířata, která jsou léčena proti různým nemocem antibiotiky a dávají mléko, budou mít antibiotika i v něm. Lidé se domnívají, že tím si děti, které takové mléko pijí, vybudují rezistentnost na antibiotika a žádná jim poté nezabírají. Odborníci oproti tomu prokázali, že mléko krav, které jsou léčené antibiotiky, neobsahují žádné stopy těchto látek.
V poslední době neustále slýcháme o tom, jak nekvalitní výrobky se do tuzemska dováží. Mnoho z nás by bez masa žít nemohlo. Známe však všechna fakta a všechny mýty, kterými je maso opředeno? | Maso: Mýty a fakta >>>
Zdroje:
http://www.fithall.cz/rest/magazin/280-10-Zdravi-a-zivotni-styl/4223-mleko_myty.html
http://www.celostnimedicina.cz/mleko-potravina-nebo-jed.htm
http://www.bileplus.cz/mleko-a-mlecne-vyrobky/myty-a-povery-o-mlece
Foto: http://www.flickr.com/photos/e-coli/
Další příspěvky autora: Caroline Kornelová
Články ve stejných kategoriích:
COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.
PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!
Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!