V poslední době neustále slýcháme o tom, jak nekvalitní výrobky se do tuzemska dováží. Mnoho z nás by bez masa žít nemohlo. Známe však všechna fakta a všechny mýty, kterými je maso opředeno?
Zřejmě nejrozšířenějším mýtem, který mezi lidmi vládne, je, že všechna kuřata jsou dopována dávky antibiotik. Jedná se o naprostou hloupost. Normy, pravidla a zákony se posunuly dále, než byly v minulém režimu, kdy se skutečně antibiotika více přidávala do krmení zvěře, a tak dnes již nic takového nenajdeme. Evropská unie zkrátka nic takového nedovoluje. Nemocná zvířata, která se léčí antibiotiky, musí nejdříve svoji léčbu dokončit a až po nějaké době jsou dána na porážku. V té době by prý již jejich tělo antibiotika obsahovat nemělo.
Lze vůbec české potravinářské výrobky považovat za potraviny? Dostanete vůbec za své peníze v obchodě kvalitní potraviny? A lze je vůbec koupit? O tomto tématu pojednává výňatek z dopisu od JUDr. Jaroslava Janečka... | Nechci Vám brát iluze, ale…… >>>
Vepřové maso je považováno za poněkud tučnější. Záleží však na tom, jak ho připravujeme. Je jasné, že smažený řízek, nebo škvarky budou asi podstatně tučnější, než řízek udělaný přírodně, kupříkladu na bylinkách. Naopak právě vepřové maso se doporučuje při dietách. Ve srovnání s telecí hrudí, což je maso nejméně kalorické vůbec, jsou na tom vepřové a telecí naprosto stejně. Jedná se tedy o nízkoenergetické maso.
Ano, tak tuto větu slýchávají děti od babiček, dospělí od svých matek, nebo sebe navzájem. Není to tak docela pravda. Ryby sice jsou zdravé, ale záleží, kdy je jíme, jaký druh ryby jíme a na jaký způsob. Například těhotné matky a mnohdy i matky s dětmi některé druhy ryb často nesmí, protože obsahují rtuť, či jiné těžké kovy. Nebezpečný je žralok, mečoun, štika, bolen a candát. Hygienickému limitu sice tyto ryby odpovídají, ale obsahují velké množství rtuti, které nenarozenému dítěti může poškodit mozek. Na druhou stranu ryby nemůžeme zcela vyškrtnout ze svého jídelníčku, protože jejich jód a jejich mastné kyseliny nám pomáhají a jsou pro nás velmi důležité.
Toto je velký omyl. Zvláště některé druhy masa se stávají masem až po procesu vyzrání. To je poměrně složitý proces. Trvá různě dlouhou dobu v závislosti na druhu masa, podmínkách zrání, ale i jiných faktorech. Obecně se dá říci, že hovězí maso dozraje, rozkrájené na čtvrtky, přibližně až 14 dní po porážce, vepřové maso zraje v půlkách cca jeden týden, drůbeží maso zraje rychleji a nejrychleji zraje maso ryb.
Kontrolou potravin lze ovládat lidstvo... | Jak ovládnout lidstvo? >>>
Většinou nás všechny do očí při výběru masa trefí právě jeho barva. Chceme, aby mělo pěkně růžovou, či červenou barvu. Nikoliv bílou, zelenou, či jinou. Není však pravdou, že jen růžové, či červené maso je v pořádku. Balené maso zkrátka může mít lehce nazelenalou, nebo šedivou barvu a nic mu není. Je to dáno vakuovým balením. Díky nedostatku kyslíku maso nemůže dýchat, a tak ztrácí barvu. Většinou se tento jev ztratí, jakmile se balení otevře a maso se dostane k vzduchu.
Nechutná složení můžeme najít v párcích a v trvanlivých salámech, kam se přidávají bakterie, které mají požírat mikroby, aby maso vydrželo déle čerstvé. Taktéž kuřecí nugety z McDonalldu jsou poměrně nechutné svým složením. Samotné nugety vznikají tak, že se rozemelou kosti, kůže a všechny tyto odpadky na jemnou kaši, která chutná příšerně. Proto se do pasty přidá hromada dochucovadel a barviv a poté se nugetky již mohou smažit do zlatova na oleji.
Velcí výrobci cereálií i navzdory svým zárukám, že omezí přemrštěný marketing zacílený na děti, pokračují v cílené reklamě a vnucují dětem ty nejméně zdravé výrobky - přeslazené cereálie... | Cereálie jsou nejlepší pro děti - nebo také ne >>>
Zdroje:
http://ona.idnes.cz/veprove-je-jen-tucne-a-nezdrave-aneb-nejvetsi-myty-o-mase-pk8-/zdravi.aspx?c=A100402_133311_zdravi_pet
http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/chytry-nakup/Borime-myty-o-mase__s637x7992.html
http://karolinaloskotova.blog.cz/1204/10-nechutnych-faktu-o-jidle-co-jsme-mozna-netusili
Ilustrace: http://www.flickr.com/photos/40295335@N00/
Další příspěvky autora: Caroline Kornelová
Články ve stejných kategoriích:
COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.
PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!
Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!