internetWEEK.cz menu TOPlist

Když vám klesne ekonomický sentiment

Když vám klesne ekonomický sentiment

Také v českých médiích často slýcháme, že klesl nebo stoupl index ekonomického sentimentu. Co to vlastně je, jak to vzniká a proč je to důležité, nám už ale novináři obvykle nevysvětlí.

 

Když vám klesne ekonomický sentiment

Zmínku o indexu ekonomického sentimentu můžete občas zaslechnout v burzovním studiu, které je součástí Poledních zpráv na ČT24 nebo se o něm dočíst v ekonomických rubrikách zpravodajských serverů. Zejména nyní, v období ekonomické krize, je index ekonomického sentimentu pro investory velmi sledovanou veličinou. Co to ale vlastně je?

 

Index ekonomického sentimentu má svou základnu v Německu a jeho přesnějším názvem, který více odpovídá původnímu, je ZEW indikátor. Pod zkratkou ZEW se ukrývá Centrum evropských ekonomických studií (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung), které sídlí v Mannheimu.

 

Dva ekonomové, tři názory

Řada finančních institucí zaměstnává analytiky, kteří mají sledovat a předvídat ekonomický vývoj Evropské unie, eurozóny a vlastně celé globální ekonomiky. Zejména v dnešní době jsou ovšem jakékoliv předpovědi velmi nejisté a více než kdy jindy platí pravidlo, že co ekonom, to jiný názor. Pokud byste chtěli mít opravdu kvalitní podklady o možnostech budoucího vývoje ekonomiky, museli byste oslovit větší množství odborníků a jejich názory důkladně analyzovat. ZEW indikátor to udělá každý měsíc za vás.

 

ZEW provede jednou měsíčně v průběhu přibližně dvou týdnů průzkum mezi několika stovkami německých ekonomů a odborníků na finanční sektor. Tito lidé vyjadřují svůj názor na budoucích 6 měsíců německé ekonomiky – říkají, zda jsou optimisty či pesimisty. ZEF indikátor je následně sestaven jako rozdíl mezi procentním podílem analytiků, kteří jsou optimisty a procentním podílem těch, kteří jsou pesimisty.

 

Příklad: pokud 30% účastníků průzkumu očekává zlepšení ekonomické situace v Německu, 30% neočekává žádnou změnu a 40% očekává zhoršení, pak je ZEW indikátor -10. Jeho hodnota se udávána v bodech.

 

Někdy se uvádí že ZEW indikátor je vydáván také pro další klíčové ekonomiky: USA, Japonsko, Velkou Británii, Francii Itálii a eurozónu. ZEW se odborníků skutečně ptá i na tyto země, ale ZEW indikátorem je míněna pouze hodnota, která se vztahuje k vývoji německé ekonomiky po dobu následujících 6 měsíců.

 

Aktuální ZEF indikátor

ZEW má ve svém hledáčku celkem 350 odborníků, průzkum je ale obvykle dělán na menším vzorku. Například v dubnu 2012 se ZEW ptal na názor 275 analytiků v období od 4. do 16. dubna.

 

A jak si má dle expertů německá ekonomika v dalším půl roce vést? Situace se bude zřejmě mírně zlepšovat, ZEW indikátor vzrostl oproti březnu o 1,1 bodu na 23,4 bodů.

 

Konec konců, zda jsou kompletní dubnové výsledky:

 

  • Eurozóna: 13,1 (+2,1)
  • Německo: 23,4 (+1,1)
  • USA: 36,5 (+0,1)
  • Japonsko: 27,7 (+1,5)
  • Velká Británie: 7,5 (+1,5)
  • Francie: 3,3 (-0,3)
  • Itálie: -2,3 (+1,4)

Průzkum ZEW se ovšem netýká jen půlročního očekávání, ale podobné indexy jsou vydávány pro současnou ekonomickou situaci zmíněných zemí, vývoj inflace, úrokové sazby apod.

 

Zdroj:
www.zew.de

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

Ekonomika   Eurozóna   Zajímavosti  


Kategorie Ekonomika


Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomikyAutomobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky
Automobily zaměstnávají 5% ekonomicky aktivních obyvatel. Tvoří však téměř čtvrtinu HDP s tržbami okolo 865 miliard korun. A stát nešetří dalšími pobídkami v tomto sektoru…



Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatnímiVývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními
HDP se skloňuje ve sdělovacích prostředcích neustále. Existuje skupina ekonomů, kteří se tuto statistiku snaží dopočítat hluboko do lidské historie. Data existují také pro Československo. Jak si stojí s okolními Zeměmi?



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Účet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarůÚčet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarů
Rychle tající Arktida bude mít velké ekonomické dopady. Řetězová reakce událostí způsobená oteplováním severu postihne celou světovou ekonomiku.



Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unieUdálosti X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie
John Casti se zabývá analýzou složitých systémů. Přednášel na Princetonské univerzitě, ve Vídni se stal spoluzakladatelem ústavu, který studuje extrémní události vyvolané člověkem. U nás mu vyšla kniha „Události X“.



Co je to základní příjemCo je to základní příjem
Základní příjem je nepodmíněný transferový příjem. Tento model přerozdělování peněz vypadá utopicky, ale mnoho expertů se za něj přimlouvá. Někteří tvrdí, že jednoho dne změní lidskou společnost.



NERŮST - alternativní ekonomická cestaNERŮST - alternativní ekonomická cesta
Existuje nějaká alternativa k představě Západu o blahobytném státu, který bude existovat v trvalém růstu do nekonečna? Ekologové přicházejí s teorií nerůstu.



Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?
Nikdy! Přestože nám životní úroveň Německa hned po revoluci sliboval ministr financí Václav Klaus, a to do deseti let. Pokud si řádně utáhneme opasky, říkal.


Kategorie Zajímavosti


Hit internetu: Chlupaté jednodílné plavkyHit internetu: Chlupaté jednodílné plavky
Budou tyto plavky hitem také na plážích?




20 nejzásadnějších a nejpovedenějších fotek SpaceX20 nejzásadnějších a nejpovedenějších fotek SpaceX
Ve SpaceX udělali výběr top 124 fotek. My z nich vybrali nej 20. A přidali zajímavá videa.




Jaká je celková hmotnost všeho, co člověk vyrobil?Jaká je celková hmotnost všeho, co člověk vyrobil?
Vědci se pokusili odhadnout, kolik toho člověk na Zemi vytvořil a přetvořil.



Slovenská slova, kterým mladí Češi nerozumíSlovenská slova, kterým mladí Češi nerozumí
K žádnému jinému národu světa nemáme blíže. Kus společné historie, kultura a chtělo by se říci i velmi podobný jazyk. Mladí Češi ale slovenštině obvykle nerozumí.



Jak na ranní vstávání?Jak na ranní vstávání?
ABECEDA PODNIKÁNÍ Vám radí vstávat brzy. Protože tak uděláte více práce. A snáze dosáhnete úspěchu. Je však možné si ranní vstávání osvojit, či je vrozené?



Československé krásy - Vaše fotogalerieČeskoslovenské krásy - Vaše fotogalerie
Nové: Tvořte s námi fotogalerii krás Česka a Slovenska. Vaše fotografie můžete zasílat na email internetweekcz@gmail.com



13 snových symbolů13 snových symbolů
Moderní psychologie vychází z toho, že sny vypovídají o vaší osobě. Následující článek vysvětluje 13 častých snových motivů.



Petr Chobot o andském šamanismuPetr Chobot o andském šamanismu
Šamanské poznání z And je pozoruhodné v oblasti léčení, práce s energií, při poznání minulých životů i smyslu života současného.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí