internetWEEK.cz menu TOPlist

Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie

Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie

John Casti se zabývá analýzou složitých systémů. Přednášel na Princetonské univerzitě, ve Vídni se stal spoluzakladatelem ústavu, který studuje extrémní události vyvolané člověkem. U nás mu vyšla kniha „Události X“.

 

Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie

Na budoucnost Evropské unie nebo amerického bankovního sektoru by toho slavný matematik a úspěšný autor John Casti moc nevsadil. Příznivější vyhlídky podle něj mají lokální měny. „V kontextu finančního světa se dostáváme do blízkosti krajní meze a malá náhoda nás může svrhnout z útesu – jako se to stalo v roce 2008. Od té doby padáme a nevíme kam,“ odhaduje.

 

Kniha, která vyšla také v České republice, se v originále jmenuje: „Události X – Kolaps všeho“. Nemuseli bychom si jí moc všímat, kdyby ji nenapsal vědec, jehož specializací je včasné předvídání nečekaných katastrof v lidské společnosti.

 

Casti označuje jako „události X“ velké nečekané zásahy do zaběhaného systému, které mají potenciál způsobit jeho zhroucení, jako jsou kolaps internetu, politické revoluce nebo finanční panika. Událost X je náhodný katalyzátor, který je předem nevypočitatelný a může způsobit obrovský kolaps.

 

Casti o bankovnictví

„Stále bychom měli očekávat skutečný kolaps.“

„Banky dnes dělají mnohem riskantnější věci než v roce 2007.“

„Banky by měly půjčovat peníze, ale místo toho házejí kostkami v globálním kasinu.“

 

Evropská unie

„Tohle vynucené manželství radikálně odlišných kultur a zvyklostí bylo od počátku odsouzeno k nezdaru. Nečekám, že EU bude existovat za 10-15 let.“

„V následujících letech bude sílit separatismus. Lidé začnou myslet více lokálně.“

Kritiky označily jeho knihu za provokativní a čtivou. „Casti brilantně dokazuje, že dnešní pokročilé, příliš propojené společnosti jsou stále zranitelnější a mohou se zhroutit v důsledku extrémních událostí typu jaderná válka jako domeček z karet,“ říká jedna z nich.

„Nedělám předpovědi a netvrdím, že se něco určitě stane,“ dodává americký vědec.

 

Zdroje: Respekt, http://blogcritics.org/book-review-x-events-the-collapse/ Foto: NASA, aec.at, Video: Ted - YouTube.com

 

Další příspěvky autora: Jiří Sirotek


Články ve stejných kategoriích:

Ekonomická krize   Evropská Unie   Ekonomika  


Kategorie Ekonomika


Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomikyAutomobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky
Automobily zaměstnávají 5% ekonomicky aktivních obyvatel. Tvoří však téměř čtvrtinu HDP s tržbami okolo 865 miliard korun. A stát nešetří dalšími pobídkami v tomto sektoru…



Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatnímiVývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními
HDP se skloňuje ve sdělovacích prostředcích neustále. Existuje skupina ekonomů, kteří se tuto statistiku snaží dopočítat hluboko do lidské historie. Data existují také pro Československo. Jak si stojí s okolními Zeměmi?



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Účet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarůÚčet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarů
Rychle tající Arktida bude mít velké ekonomické dopady. Řetězová reakce událostí způsobená oteplováním severu postihne celou světovou ekonomiku.



Co je to základní příjemCo je to základní příjem
Základní příjem je nepodmíněný transferový příjem. Tento model přerozdělování peněz vypadá utopicky, ale mnoho expertů se za něj přimlouvá. Někteří tvrdí, že jednoho dne změní lidskou společnost.



NERŮST - alternativní ekonomická cestaNERŮST - alternativní ekonomická cesta
Existuje nějaká alternativa k představě Západu o blahobytném státu, který bude existovat v trvalém růstu do nekonečna? Ekologové přicházejí s teorií nerůstu.



Když vám klesne ekonomický sentimentKdyž vám klesne ekonomický sentiment
Také v českých médiích často slýcháme, že klesl nebo stoupl index ekonomického sentimentu. Co to vlastně je, jak to vzniká a proč je to důležité, nám už ale novináři obvykle nevysvětlí.



Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?
Nikdy! Přestože nám životní úroveň Německa hned po revoluci sliboval ministr financí Václav Klaus, a to do deseti let. Pokud si řádně utáhneme opasky, říkal.


Kategorie Ekonomická krize


Laureát Nobelovy ceny: nerovnost ve společnosti povede ke katastrofěLaureát Nobelovy ceny: nerovnost ve společnosti povede ke katastrofě
Nerovnost ve společnosti vede k oslabení růstu a erozi demokracie. Prohlásil to Joseph Stiglitz, jeden z nejuznávanějších světových ekonomů...



Hororové vize pracovníka Světové banky o ekonomické kriziHororové vize pracovníka Světové banky o ekonomické krizi
Juraj Mesík (50) pracoval v terciárním sektoru i ve Světové bance. Patří mezi lidi, kteří vědí jiným pořádně zvednout tlak, neboť věci pojmenovává na rovinu.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí