Sídlo firmy od internetWEEK.cz
internetWEEK.cz menu TOPlist

Zdravá konkurence pro toxický aspartam? Stévie!

Zdravá konkurence pro toxický aspartam? Stévie!

Je to obyčejná tráva. 300x sladší než cukr. Ale nemá kalorie a nezvyšuje hladinu inzulinu. Proto je postrachem potravinářské chemie.

Zdravá konkurence pro toxický aspartam? Stévie!

Stévie je u nás téměř neznámá rostlina. Je 300x sladší než cukr a to bez jediné kalorie! Je to bojovník proti obezitě a velký pomocník diabetiků. Tak proč jsou obchody stále plné nápojů sugar free - plných aspartamu E951? Je za tím lobby? Nebo se dokonce rýsuje konspirační teorie?

 

Stévie: indiánská léčivá rostlina

Stevia rebaudiana Bertoni (s tévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je původně z Jižní Ameriky, z oblasti kolem řeky Paraná, jež protéká Brazílií a Paraguayí. Místní indiáni kmene Guaráni ji používali od nepaměti jako sladidlo, ale také jako léčivou bylinku proti pálení žáhy, k dezinfekci ústní dutiny a také jako prevenci proti zubnímu kazu. Stévie totiž likviduje bakterie v lidských ústech. Poté byla importována do asijských zemí. O její výzkum a uvedení na trh se zasloužili Japonci, Číňané, Indové a Korejci.

 

Stévie kombinuje sladkou chuť a pozitivní účinky na zdraví člověka. Čerstvá stévie obsahuje kromě glykosidů také velké množství vitamínů (E, K, P, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) i antioxidantů (pomáhají preventivně chránit naše cévy před kornatěním a organismus před zhoubnými nádory).

 

Stévie je sladkou bombou bez kalorií

Látky, které dodávají sladkou chuť, jsou steviol-glykosidy. Ačkoli je až 300krát sladší než cukr, neobsahuje žádné kalorie. Extrakt ze stévie mohou používat i diabetici, protože konzumace nezvyšuje hladinu inzulinu. Tělo po užití běžných sladidel jako reakci na sladkou chuť zvýší produkci inzulinu, protože automaticky očekává přísun energie. Tím, že žádná nedorazí, je tělo ošizeno a dostaví se nezvaný host - hlad. V tomto směru působí stévie stabilizačně a hraje významnou roli u diabetiků a lidí trpících obezitou.

 

Stévie a komerční umělá sladidla

Běžná umělá sladidla jako je aspartam, sacharin nebo sukralóza mají cejch jedů. Mají vyšší riziko některých forem rakoviny a často způsobují bolesti hlavy. Týmy vědců předních institutů po celém světě přinesly studie, které odhalují negativní výsledky na náš organismus. Jedná se o certifikované testy. Obezitní lidé, nebo ti, kteří se snaží s umělými sladidly zhubnout, jsou na velkém omylu. Tyto sladidla nutí člověka k jídlu. V Americe s rozšířením užíváním umělých sladidel, vysoce vzrostla obezita. Nyní přišel čas odhalit, co vlastně tito "cukroušové" dělají s našim tělem...

 

Když nahrazujeme cukr

 

Cukr našemu tělu dodá obrovské množství kilokalorií (kcal). Ty, pokud nejsou okamžitě spáleny, se přemění na nezdravé tuky a uloží se v těle. To vše vede k obezitě, která je spojená s ischemickou srdeční chorobou nebo s diabetes typu II. Dále cukr snižuje imunitní systém a je zodpovědný za zvýšené vylučování hořčíku, vápníku, fosforu a chromu a snižuje množství biotinu, chloru a vitamínu B1 v lidském organismu. Krom toho zasahuje do přenosu vitaminu C a zesiluje produkci volných radikálů. Tím se urychluje proces stárnutí.

 

Sugar free = ASPARTAM E951

Je až 200 krát sladší než cukr. Pod tímto sladidlem se po štěpení v organismu skrývá velice škodlivá trojkombinace jedů - formaldehyd, metanol a kyselina mravenčí. Jeho klíčovou rolí jsou neurologické změny. Způsobuje bolesti hlavy, změny nálady, zejména deprese (blokuje produkci serotoninu v mozku), nespavost, závratě, může vyvolat slepotu, narušuje inteligenci a krátkodobou paměť a ovlivňuje zvýšenou chuť k jídlu vedoucí k nadváze. Má negativní vliv na játra, takže také zpomaluje hubnutí. V Americe to s masovým užíváním aspartamu dopadlo tak, že až 75% uživatelů má zdravotní potíže. Byl objeven náhodou v roce 1965 a věřilo se, že to bude "zdravý" nástupce sacharinu , který byl v té době obviňován z výskytu rakoviny. Aspartam má také zajímavou, hodně temnou historii, o které se dočtete v článku o aspartamu zde http://internetweek.cz/zdrava-vyziva/aspartam-e951-meni-chemicke-slozeni-mozku. Původně se totiž jedná o chemickou bojovou látku a bylo provedeno několik výzkumů, které potvrdily jeho vysoce škodlivou sílu.

 

Čtěte dále v magazínu internetWEEK.cz | Aspartam E951: mění chemické složení mozku >>>

 

S konzumací aspartamu je oficiálně spojeno 92 škodlivých symptomů (seznam naleznete zde: http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/03/Jan03/012203/02P-0317_emc-000199.txt) a bohužel se v současné době vyskytuje přibližně ve výrobě 6 000 druhů potravin, nápojů, mléčných výrobků, sladkostí a doplňků výživy.

 

Dietní cola je ale bezva. Dejte do ní Mentos a uvidíte... Víte, jak to funguje? Čtěte dále na internetWEEK.cz z rubriky zábavné fyziky | Zábava nebo záhada? Cola & Mentos... >>>

 

Sukralóza

Je tvořena nahrazením třemi atomy chloru za 3 hydroxyl atomy cukru. Když dojde k rozpuštění ve vodě, generují se chlorované monosacharidy. Ty mají neblahý vliv na reprodukční orgány a také způsobují genetická poškození. Dále spolu s dalšími sladidly má také projímavý účinek a způsobuje nadýmání, průjem a plynatost. Přes 90% nerozštěpené sukralózy zůstává ve střevech a odchází ve stejném stavu. Zbytek se štěpí a vylučuje se močí. Pro tělo je tedy nepotřebné. Součastí sukralózy je chlor, který je známý karcinogen. Byly provedeny studie, které odhalily, že rozšiřuje játra a ledviny. Další výzkumy ověřily, že dochází k znecitlivění zadní nohy potkaních samců a má negativní vliv na játra, ledviny a slezinu.

 

Sacharin

V roce 1960 byla provedena studie, která odhalila, že způsobuje u zvířat výskyt rakoviny. V roce 1977 již pochybnosti o užívání tohoto sladidla vyvrcholily další studií, kdy se podával sacharin potkanům. Výsledky byly šokující, až 99% jich mělo rakovinu. Kanada zakázala sacharin okamžitě, americká FDA ho schválila jako sladidlo. Poté vznikla silná opozice a tak úřad zavedl jako upozornění vyznačení sacharinu na výrobcích. V roce 1991 americký úřad FDA formálně stáhl svůj návrh na zákaz sacharinu z let 1977 a v roce 2000 kongres odmítl zákon požadující, aby výrobky obsahující sacharin nesly upozornění o karcinogenních rizicích. V USA je používání sacharinu zatím povoleno s povinností označení na výrobku. V ČR je používání sacharinu povoleno ve výrobcích v omezeném množství.

 

Stévie a lobby, nebo dokonce konspirační teorie?

Stévie a její produkty jsou konzumovány masově v Japonsku a neexistuje záznam o zdravotních obtížích způsobených jejím užíváním. "Po třiceti letech používání stévie nebyly v Japonsku zjištěny žádné negativní dopady na člověka", tvrdí profesor Osamu Tanaka. Kromě asijských zemí se normálně používá i v Rusku nebo na Ukrajině, kde se s ní sladí již několik desítek let. Proč jí ale neznáme v Evropě? Proč již dávno nenahradila sladké jedy? Bohužel vítězí peníze.

 

Tomu, aby se stévie rozšířila i na západě stojí pravděpodobně v cestě lobby cukrovarských společností a producentů umělých sladidel. Tato rostlinka by mohla ohrozit vysoké příjmy společností, protože například v Japonsku tvoří až 40% podíl na trhu se sladidly a oblíbenost mezi lidmi neustále roste. Tam se také používá například i v Coca-Cole.

 

Stévie neměla jednoduchou cestu na trh. V roce 1985 se objevila jakási studie, která přišla s tvrzením, že látka v ní obsažená, tzv. steviol (látka získaná ze steviosidu a rebaudiosidu, dvou nejsladších steviolů z rostlinky), je mutagenní a způsobuje rakovinu. V roce 1991 přišla na úřad FDA stížnost na zdravotní závadnost stévie a následně byla do roku 1994 označena za látku nebezpečnou a byl vyhlášen zákaz dovozu. To ale nikdy nebylo prokázané. Odůvodnění bylo takové, že toxilogické průzkumy dostatečně neprokázaly její bezpečnost, což bylo kontroverzní v odporování vlastní směrnice FDA, kdy se jakákoliv přírodní substance, která nemá nepříznivý vliv na zdraví lidí a byla používána před rokem 1958, považuje za bezpečnou. FDA byla nařčena arizonským kongresmanem z toho, že vyhověla nátlakům producentů umělých sladidel. Ta však tajila svého informátora. Následně po zakázu stévie několik členů FDA opustilo úřad a začali pracovat ve společnosti Nutrasweet Co.(výrobce aspartamu) a kritika to označila za legální podplácení. O rok později FDA povolila užívat stévii jako potravinový doplněk, nikoliv však jako přídavnou látku.

 

Konečně v roce 2006 WHO (Světová zdravotnická organizace) přinesla po několika testech analýzu, která jasně dokazovala, že stévie není mutagenní. Evropská komise se ale stévii vehementně vyhýbala, a tak jí jako bezpečné nekalorické sladidlo do potravin a nápojů schválila až minulý rok. Dnes je steviosid povolen ve 20 zemích světa (např. Brazílii, Thajsku, Izraeli, Číně atd.), kde se používá i v cukrářství nebo při výrobě limonád. V Japonsku se přídává i do žvýkaček nebo zubních past, v Paraguayi stévií přislazují jogurty.

 

Ceny cukru jdou nahoru a tím se zdražuje i řada nápojů. Výrobci bojují s negativní publicitou kvůli epidemii obezity. Stoupá podíl light verzí nápojů s umělými sladidly a minimem kalorií (i když, jak už víte, je účinek opačný než hubnutí). To vzbudilo zájem velkých firem. Extrakt ze stévie byl zaregistrován pod jménem rebiana společnostmi Coca Cola a Cargill. Coca Cola již nápoj s extrakty ze stévie prodává například ve Francii a Danone zase jogurty. U nás se zvýšil zájem o pěstování této rostliny a firmy již pracují na projektech ze stévie. Jedná se o firmy jako je například Kofola, Jemča a nově se také objevuje v nápoji Jupík.

 

Minulý měsíc společnost PureCircle, světový lídr v oblasti produkce a komercializace produktů na bázi stévie, obdržela od Amerického patentového úřadu schválení žádosti o patent na novou odrůdu stévie. Tato odrůda se vyznačuje vysokými výnosy a společnost PureCircle ji pěstuje v Paraguayi a v Keni. Jedná se o novou odrůdu rostliny stevia rebaudiana Bertoni s vysokým obsahem steviolových glykosidů, to je sladících molekul, které umožňují výrobu vysoce čistých výtažků ze stévie.

 

Chcete si život osladit zdravě?

Stévii si můžete pořídit jako sladidlo v tabletách, v sušené formě, jako všestranný balzám a dá se koupit i jako venkovní rostlinka. Není moc vhodná na pěstování doma, protože poté její lístečky neobsahují dostatek sladkých molekul, ale zkusit to můžete. Lístečky se poté suší a navíc je prokázané, že stévie nekvasí v žádné podobě. Je vhodná k dochucování nápojů i pokrmů. Bez kalorií.

 

  • Stévie sladí přirozeně
  • Stévie snižuje vysoký krevní tlak
  • Stévie reguluje slinivku břišní a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • Stévie pomáhá při hubnutí a regulaci tělesné hmotnosti
  • Stévie rozšiřuje cévy
  • Stévie zabíjí mikroby
  • Stévie zmenšuje záněty
  • Stévie má 0% kalorií
  • Stévie neobsahuje sacharidy
  • Stévie odolá teplotě až do 200 stupňů Celsia (377 stupeň Fahrenheita)
  • Stévie podporuje trávení, která snižuje plynatost a kyselosti žaludku, zklidňuje podrážděný žaludek, pomáhá urychlit zotavení z drobných nemocí
  • Stévie působí jako všeobecné tonikum, které zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu
  • Stévie inhibuje růst a množení bakterií, které způsobují onemocnění dásní a zubní kaz
  • Stévie je užitečná při léčení řady kožních problémů
  • Stévie léčí škrábance rychleji bez jizvení
  • Stévie odstraňuje lupy, zachovává přirozenou barvu vlasů
  • Stévie zvyšuje glukózové tolerance a inhibuje vstřebávání glukózy
  • Stévie podporuje tvorbu inzulínu
  • Stévie je netoxická
  • Stévie má stabilní pH
  • Stévie je výborný antioxidant
  • Nekvasí a nepodporuje kvašení jako sacharóza
  • Stévie snižuje chuť na cukr a tabák
  • Stévie je vhodná pro všechny věkové kategorie

Stévie: video jak na to

 

Stévie je bojovník proti obezitě, pomáhá lidem s diabetes a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Vyzkoušejte, co nám dala příroda a ne laboratoř. Stévie (Stevia rebaudiana Bertoni) je nazývána také jako stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky. Stévie je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina.

 

Ilustrace: http://www.flickr.com/photos/64956656@N07/
Vyšlo pro internetWEEK.cz také na DeenaMedia.blogspot.cz

 

Soutěž - vyhrajte plnou nádrž

SOUTĚŽ O PLNOU!

Plná nádrž každý měsíc pro fanoušky internetWEEKu...

U každého článku vydaného nebo editovaného v roce 2017 v magazínu internetWEEK.cz se objeví formulář pro zadání registrovaného emailu. A bude tam do doby, než jej první soutěžící vyplní. Formulář se objeví také v našich moderovaných rozcestích při každé změně. Každý měsíc natankujeme plnou tomu, kdo sebere nejvíc článků. Nic to nestojí, můžete jen získat. Žádné losování, opravdová soutěž!

Podrobnosti a registrace ZDE >>>

Další příspěvky autora: DeenaMedia


Články ve stejných kategoriích:

Zajímavé video   Konspirační teorie   Zdraví   ASPARTAM   Zdravá výživa  


Kategorie Zdravá výživa

7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween7 důvodů, proč jíst dýně celý rok, nejen o Halloween
Dýně jsou plné vitamínu A, který jak známo zpomaluje stárnutí. Semena dýně jsou plná antioxidantů a vláknina dýně pomáhá udržovat hladinu cholesterolu. A nejen to…


Cukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučeníCukrovarnický průmysl si koupil vědce, aby manipulovali výživová doporučení
Vědci z Harvardu byly zaplaceni za bagatelizaci vlivu cukrů na srdeční onemocnění. Je to již přes 50 let. Ale vliv jejich výživových doporučení je vidět i v současnosti. Zřejmě stojí i za dnešní epidemií obezity. Jak je to tedy s cukry?


Ovoce jako lékOvoce jako lék
Nejen zelenina, ale i ovoce je našemu tělu prospěšné. Je chutné, barevné a důležité. Dělají se z něj saláty, dorty, ovocné koktejly. Pojďme se společně vypravit tam, kde ovoce hraje důležitou roli!


S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!S rakovinou lze bojovat změnou jídelníčku!
Příběh Angličanky, která se poprala úspěšně s rakovinou změnou svého jídelníčku, měl neblahé pokračování. Zhoubné bujení buněk ji znovu ohrozilo. Jane Plantová napsala novou knihu.


Mléko – mýty a faktaMléko – mýty a fakta
Mléko je pro naše tělo důležité. Obsahuje mnoho pro naše tělo velmi potřebných složek. Koluje kolem něj ale také velká spousta mýtů a mnoho z nás tak ani neví, co pravdou je a co nikoliv.


Biopotraviny: mýty a faktaBiopotraviny: mýty a fakta
Mnoho z nás si kupuje biopotraviny. Domníváme se, že jsou lepší, než obyčejné potraviny. Nemýlíme se však? Zde najdete mýty a fakta, která vám prozradí pravdu o biopotravinách.


10 nejzdravějších semen na zemi 10 nejzdravějších semen na zemi
Semena většinou obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, ale je nutné je jíst syrová. Teplo jim nesvědčí, natož pražení. Můžeme je ale namočit, rozemlít nebo z nich udělat kaši. Nepoužívejte k jídlu semena solená nebo potažená cukrem.


Zázračná zeleninaZázračná zelenina
Zelenina je důležitou součástí našeho života. Dává našemu tělu potřebné vitamíny. Slouží však i k dalším neméně důležitým účelům. Pojďme se podívat, kde všude ji můžeme ještě využít!


Aspartam E951: mění chemické složení mozkuAspartam E951: mění chemické složení mozku
Aspartam byl vyvinut jako chemická bojová látka. Dnes je nejrozšířenějším umělým sladidlem na světě. Ač bylo provedeno několik výzkumů, které potvrdily jeho vysoce škodlivou sílu. Je zkrátka dostupný, levný a toxický...


Neviditelná nukleární hrozba v jídleNeviditelná nukleární hrozba v jídle
Američané, kteří nenakupují pouze bio-potraviny, jsou nevědomými účastníky největšího potravinového experimentu, jaký kdy historie zaznamenala. Potraviny jsou zhodnocovány kobaltem 60, aby byly bezpečnější…


Sídlo firmy od internetWEEK.cz



COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí