Studie, prováděná výzkumníky z the Bournemouth University (Velká Británie), zjistila, že vězni v britských žalářích mívají lepší stravu, než pacienti v zemských nemocnicích.
Studie, prováděná výzkumníky z the Bournemouth University (Velká Británie), zjistila, že vězni v britských žalářích mívají lepší stravu, než pacienti v zemských nemocnicích.
Norman Lamb – mluvčí liberálních demokratů k tomu prohlásil: „Je neuvěřitelné, že tak mnoho nemocnic není schopno podávat zdravá jídla. Jestliže je to možné ve věznicích, musí se to podařit i v nemocnicích.“
Ve zmíněné studii se zjistilo, že primárním problémem v nemocnicích je to, že nikdo z personálu nevěnuje pozornost tomu, zda pacienti jedí předložená jídla – mnoho starších a nemocných lidí mívá jak snížený apetit, tak i trpí fyzickými problémy, které souvisí se schopností se najíst. Ve většině nemocnic není k dispozici nikdo, kdo by pomáhal pacientům, kteří mají potíže s jídlem. V závěru se uvádí, že až 11 miliónů porcí jídel bývá vyhozeno v průběhu každého roku.
Jídlo bývá zpravidla připraveno teplé, ale pak leží nějaký čas a čeká, dokud pomocný personál nenajde čas k jeho přepravě k pacientovi – v tu chvíli už často bývá studené a nepřitažlivé. Někdy může být jídlo umísťováno mimo dosah některých pacientů další pacienti je nestihnou kvůli vyšetřením a dalším procedurám. Zdravotní zařízení totiž mívají pro podávání jídel předepsaný pouze omezený čas.
„Ošetřující personál ve skutečnosti neví, kolik jídla pacienti snědli, protože sklízení nádobí mívají na starosti pomocné síly,“ upřesnila Heather Hartwell - jedna z výzkumnic. „To je nežádoucí rozdělení činností v nemocnicích, ke kterému naopak ve věznicích nedochází.“
V rámci této studie se přišlo na to, že 242 pacientů zemřelo v Britských nemocnicích na podvýživu. Je to nejvyšší číslo od počátku sledování v roce 1997. Více než 8000 dalších pacientů bylo z nemocnic propuštěno s příznaky podvýživy.
Dalším závažným zjištěním byla skutečnost, že nemocnice vynakládají znatelně méně peněz na jídlo, než věznice. Jídlo ve věznicích mívá zpravidla vyšší kvalitu – je v něm více uhlovodanů a méně tuků. Vězni se častěji stravují společně, což se ukázalo být jedním z faktorů, které zvyšují konzumované množství jídel.
Další z výzkumníků, John Edwards, přidal tento komentář: „Když jste ve vězení, vaše strava bývá výjimečně dobrá z pohledu nutričního obsahu. Jídlo, které bývá podáváno, je ve skutečnosti hodnotnější, než to, které si dopřávají běžní lidé.“
Zdroj: pek.h.sweb.cz
Další příspěvky autora: michelllin
Články ve stejných kategoriích:
COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.
PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!
Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!