internetWEEK.cz menu TOPlist

Stříbrné šípy z Formule 1 mají kořeny v Novém Jičíně

Stříbrné šípy z Formule 1 mají kořeny v Novém Jičíně

Jen málokdo z fanoušků Mercedesu ví, že jejich stříbrné šípy mají kořeny v Novém Jičíně.

 

Stříbrné šípy z Formule 1 mají kořeny v Novém Jičíně

Mercedes se do Formule 1 vrátil v roce 2010, ale tři jeho sezóny příliš úspěšné nebyly. Tým nedokázala pozvednout ani „stará parta“ z dob zlaté éry Ferrari: Ross Brawn, Michael Schumacher a Aldo Costa. Pozvedl je až Lewis Hamilton.

 

Stejně jako se vozům Ferrari přezdívá rudé vozy z Maranella, jsou vozy Mercedes nazývány stříbrné šípy. Touto přezdívkou byl dlouho označován tým McLaren, v němž měl Mercedes podíl a dodával mu motory. Nyní jsou původní stříbrné šípy definitivně zpět a oprášily svou zašlou slávu.

 

Stříbrné šípy mají kořeny v Novém Jičíně

Jen málo jejich fanoušků ovšem ví, že stříbrné šípy mají své kořeny v Novém Jičíně. Jako stříbrné šípy se vozy Mercedesu označovaly zejména v letech 1934 až 1939 a 1954 a 1955. Závodní vozy z Německa přitom měly původně bílou barvu. Při jednom ze závodů ovšem o necelý kilogram neprošly technickou přejímkou a závodní manažér týmu se proto rozhodl kilogram ušetřit sejmutím nátěru. Stříbrná barva podkladu pak dala za vznik slavné přezdívce, která přežívá i po tolika letech. Závodním manažérem týmu byl Alfred Neubauer (1891-1980), který se narodil v Novém Jičíně a do své smrti uměl velmi dobře česky.

 

Ve městě klobouků ovšem žádné muzeum historie závodní části Mercedesu nenajdete, samo město nemělo o slavném rodákovi do nedávna příliš tušení.

 

Alfred Neubauer

 

Alfred Neubauer se narodil 29. března 1891 v rodině stolaře. Už od dětství ho fascinovaly auta, se kterými se setkal nejen v místní továrně na klobouky ale také v nedaleké Kopřivnici, kde vznikala automobilka Tatra. Alfred nastoupil v roce 1907 do kadetní školy v Hranicích, ale poté se rodina přestěhovala do Vídně, kde pokračoval ve studiu na škole pro dělostřelce.

 

Ve Vídni se Neubauer setkává s automobilkou Austro-Daimler a jejím legendárním konstruktérem Ferdinandem Porsche. Během první světové války slouží u dělostřelectva a po jejím skončení se stěhuje do Německa, kde se dostává do kontaktu s Mercedesem. V té době se jako závodník zúčastní několika závodů, avšak své největší slávy dosáhne stejně jako třeba Enzo Ferrari v roli manažéra.

 

Největší úspěchy slaví Mercedes pod jeho vedením v 30. letech. Poté ovšem do hry vstoupí druhá světová válka, závodní činnost je utlumena a řada členů týmu i někteří jezdci emigrují kvůli svému nesouhlasu s nacistickým režimem. Obnovu zažívá Mercedes až v 50. letech, kdy sním legendární Juan Manuel Fangio získává v letech 1954 a 1955 dva tituly mistra světa Formule 1.

 

 

V roce 1955 se ovšem na slavném francouzském okruhu Le Mans odehraje děsivá havárie, při které přijde o život 85 diváků. Přestože vůz Mercedesu nebyl přímým viníkem havárie, stahuje se závodů na dlouhá léta, z Formule 1 pak jako tým dokonce na 55 let.

 

Neubauer se poté podílem mimo jiné na vybudování továrního muzea ve Stuttgartu, kde také 22. srpna 1980 umírá.

 

Alfred Neubauer se kdysi vyjádřil k legendární české závodnici Elišce Junkové, která stejně jako on pocházela z Moravy a stejně jako Mercedes pověsila závodní karieru na hřebík po tragické nehodě. Její manžel se zabil na německém okruhu Nürburgring. Na legendární trati, na níž nechal Alfred Neubauer o šest let později sundat barvu ze svých vozů a dal tak za vznik jedné velké legendě motorsportu…

 

Na paní Elišku Junkovou nikdy nezapomenu. Stále ji vidím zcela živě před očima s její popelavě plavými vlasy a její něžnou postavou a jejím měkkým zpěvným hlasem. Tato pozoruhodná malá paní Junková je vším možným jen ne dobrodružnou mužatkou, která by se potýkala s mocnými koňskými silami ukrytými v motorech. Seděla-li za volantem své žlutočerné bugattky, byla vždy zrovna tak ženská a elegantní, jako když seděla ve vlastním saloně a pohlížela z okna na krásné panoráma Zlatého města

 

Alfred Neubauer

Citace: Wikipedie

 

Mercedes dnes ve Formuli 1.

 

Zdroje: Wikipedia, http://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/pribeh-alfreda-neubauera-aneb-jak-se-novojicinsky-rodak-zapsal-do-dejin-automobiloveho-zavodeni
Úvodní foto: Juan Manuel ve voze Mercedes Benz W196 na exhibici v roce 1986. V tomto voze jezdil v padesátých letech za Mercedes.

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

F1   Sport   Z domova  


Kategorie Sport


Kam na lyže za zábavou? Jedině na Sibiř!Kam na lyže za zábavou? Jedině na Sibiř!
Každý rok to umí na Sibiři pořádně roztočit. Na závěr lyžařské sezóny musí všichni do plavek. Každým rokem je jich víc a víc. Podívejte se na velkou foto a video galerii!



10 rad čínského mistra, jak zůstaneme mladí a zdraví10 rad čínského mistra, jak zůstaneme mladí a zdraví
Zdraví je důležité, ale ne vždy se nám chce pro zdraví něco dělat. Šaolinský mistr Šifu Yan Lei, z 34. generace bojového umění kung fu, nám radí, jak si zachovat zdraví a mládí co nejdéle. Je potřeba začít hned.



Podle Ullricha by měl Armstrong dostat své tituly zpátkyPodle Ullricha by měl Armstrong dostat své tituly zpátky
Jan Ullrich, vítěz Tour de France a za Armstrongem třikrát druhý, prohlásil: „Já bych tituly z Tour de France Armstrongovi vrátil, tak to prostě tehdy chodilo. Nikomu to nijak nepomáhá, když se škrtá v listině vítězů..."



F1: Zábava či Sport?F1: Zábava či Sport?
Mnoho lidí si už řadu let pokládá otázku, zda je Formule 1 sport, či pouhý druh zábavy. Na rozdíl od jiných zemí, Indie na závody Formule 1 pohlíží jako na pouhý druh zábavy.



Lance Armstrong: „Bez dopingu nešla Tour de France vyhrát“Lance Armstrong: „Bez dopingu nešla Tour de France vyhrát“
Lance Armstrong se přiznal k dopingu. A prohlašuje, že v dobách, kdy závodil na Tour de France, nebylo možné, aby vítězství bez dopingu získal...



Kdy je ten správný čas odejít?Kdy je ten správný čas odejít?
Sportovní kariéra není jako ostatní povolání. A pro každého sportovce je čas odchodu velkým rozhodnutím.



Když se fotbalové hřiště promění v bojovéKdyž se fotbalové hřiště promění v bojové
Násilí do sportu nepatří, ovšem ne vždy tomu tak opravdu v realitě je. Není totiž tak úplnou výjimkou a to zejména v řadách fanoušků, že sport berou jako výmluvu k různým výtržnostem.



Velká galerie tetování OH 2012 LondýnVelká galerie tetování OH 2012 Londýn
Letní Olympijské Hry v Londýně nebyly jen sportovní přehlídkou. Bylo na co se dívat, například na řadu originálních tetování...



Silný příběh olympijských her: od vypůjčených bot až do Londýna Silný příběh olympijských her: od vypůjčených bot až do Londýna
Není důležité vyhrát ale zúčastnit se… přestože je dnes sport především byznysem, najdou se občas i silné příběhy přesně dle citátu Pierre de Coubertina. Nejinak tomu bylo v případě Letních olympijských her v Londýně.



Bikini SnowboardingBikini Snowboarding
Jestli někdo z Vás doposud nemusel snowboard, určitě změní názor. Pro milovníky prkna jedna lahůdka! A také malá rychloškola snowboardingu...




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí