internetWEEK.cz menu TOPlist

Silný příběh olympijských her: od vypůjčených bot až do Londýna

Silný příběh olympijských her: od vypůjčených bot až do Londýna

Není důležité vyhrát ale zúčastnit se… přestože je dnes sport především byznysem, najdou se občas i silné příběhy přesně dle citátu Pierre de Coubertina. Nejinak tomu bylo v případě Letních olympijských her v Londýně.

 

Silný příběh olympijských her: od vypůjčených bot až do Londýna

Gladys Tejeda se narodila v chudém horském městě Junín v Peru jako jedna z devíti dětí (tři zemřely při porodu). Její osud byl v podstatě předurčen od narození. Stejně jako její rodiče, sourozenci a většina obyvatel vysokohorského města se měla věnovat zemědělství.

 

Už v dětství se ovšem u Gladys projevilo nadání pro běh. Kdyby bydlela někde „v civilizaci“, možná by se stala úspěšnou atletkou. Jenomže většina obyvatel jejího města se nikdy od své rodné hroudy nevzdálila na větší vzdálenost než několika kilometrů. Její rodina neměla prakticky žádné peníze a ani televizi. Gladys se tak v pubertě neproháněla po běžeckých tratích a o vrcholovém sportu prakticky nic nevěděla.

 

Její talent byl ovšem patrný. Když se rodina vydávala na 12 kilometrů vzdálené pastviny, byla tam vždy první. Byla to rovněž ona, kdo velmi rychle zaběhl do obchodu, když její matka něco potřebovala. V roce 2007 si rodina koupila malou televizi, o rok později viděla Gladys poprvé ve svém životě olympijské hry. Nejstarší bratr Jorge se ji zeptal, proč by také ona nemohla závodit na olympiádě?

 

Tehdy to vypadalo jako zcela nesplnitelný sen. Vždyť Gladys si musela na místní závody půjčovat i běžecké boty a v době LOH v Pekingu měla 22 let, což je věk, kdy profesionální atleti už sbírají vavříny na světových kolbištích. Později zemřel její otec a ona na rok přestala se závoděním úplně. Přemluvili ji až kolegové z továrny na mouku, kde pracovala.

 

V roce 2009 si talentu Gladys Tejeda všiml peruánský trenér a zařadil ji do svého programu. Gladys se poprvé ve svém životě vzdálila na téměř 200 km od svého rodného města a od své matky, což pořádně oplakala.

 

Zúčastnila se maratonu v Soulu a hned se svým výkonem kvalifikovala na Letní olympijské hry do Londýna, kde jako první Peruánka v historii startovala v ženském maratonu. Zkušeností z vrcholového sportu si ještě rozšířila na Panamerických hrách v Mexiku. Londýn tak byl teprve jejím třetím ostrým startem.

 

Život ve výšce kolem 4000 metrů nad mořem Gladys dobře připravil minimálně po fyzické stránce. Přestože souboj o medaile nebyl podstatný, pro svou zemi je Gladys národní hrdinkou.

 

Takže Que tengas suerte, Gladys!

 

Zdroje:
http://www.csmonitor.com/World/2012/0722/Getting-to-the-Olympics-on-borrowed-shoes
youtube.com

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

Zajímavé články   Sport  


Kategorie Sport


Kam na lyže za zábavou? Jedině na Sibiř!Kam na lyže za zábavou? Jedině na Sibiř!
Každý rok to umí na Sibiři pořádně roztočit. Na závěr lyžařské sezóny musí všichni do plavek. Každým rokem je jich víc a víc. Podívejte se na velkou foto a video galerii!



10 rad čínského mistra, jak zůstaneme mladí a zdraví10 rad čínského mistra, jak zůstaneme mladí a zdraví
Zdraví je důležité, ale ne vždy se nám chce pro zdraví něco dělat. Šaolinský mistr Šifu Yan Lei, z 34. generace bojového umění kung fu, nám radí, jak si zachovat zdraví a mládí co nejdéle. Je potřeba začít hned.



Podle Ullricha by měl Armstrong dostat své tituly zpátkyPodle Ullricha by měl Armstrong dostat své tituly zpátky
Jan Ullrich, vítěz Tour de France a za Armstrongem třikrát druhý, prohlásil: „Já bych tituly z Tour de France Armstrongovi vrátil, tak to prostě tehdy chodilo. Nikomu to nijak nepomáhá, když se škrtá v listině vítězů..."



F1: Zábava či Sport?F1: Zábava či Sport?
Mnoho lidí si už řadu let pokládá otázku, zda je Formule 1 sport, či pouhý druh zábavy. Na rozdíl od jiných zemí, Indie na závody Formule 1 pohlíží jako na pouhý druh zábavy.



Lance Armstrong: „Bez dopingu nešla Tour de France vyhrát“Lance Armstrong: „Bez dopingu nešla Tour de France vyhrát“
Lance Armstrong se přiznal k dopingu. A prohlašuje, že v dobách, kdy závodil na Tour de France, nebylo možné, aby vítězství bez dopingu získal...



Kdy je ten správný čas odejít?Kdy je ten správný čas odejít?
Sportovní kariéra není jako ostatní povolání. A pro každého sportovce je čas odchodu velkým rozhodnutím.



Stříbrné šípy z Formule 1 mají kořeny v Novém JičíněStříbrné šípy z Formule 1 mají kořeny v Novém Jičíně
Jen málokdo z fanoušků Mercedesu ví, že jejich stříbrné šípy mají kořeny v Novém Jičíně.



Když se fotbalové hřiště promění v bojovéKdyž se fotbalové hřiště promění v bojové
Násilí do sportu nepatří, ovšem ne vždy tomu tak opravdu v realitě je. Není totiž tak úplnou výjimkou a to zejména v řadách fanoušků, že sport berou jako výmluvu k různým výtržnostem.



Velká galerie tetování OH 2012 LondýnVelká galerie tetování OH 2012 Londýn
Letní Olympijské Hry v Londýně nebyly jen sportovní přehlídkou. Bylo na co se dívat, například na řadu originálních tetování...



Bikini SnowboardingBikini Snowboarding
Jestli někdo z Vás doposud nemusel snowboard, určitě změní názor. Pro milovníky prkna jedna lahůdka! A také malá rychloškola snowboardingu...




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí