internetWEEK.cz menu TOPlist

Rychlé občerstvení - je to opravdu zkáza lidstva? 2. část

Rychlé občerstvení - je to opravdu zkáza lidstva? 2. část

Pokračování článku o tom, že fast food ení až tak nezdravý.

Rychlé občerstvení - je to opravdu zkáza lidstva? 2. část

Přejdi na první část článku!

 

Jak bývá věda zneužívána k podvodům

Maso a další potraviny prodávané v restauracích FF jsou jen málo podobné opravdu čerstvému masu. Odborníci na zpracování masa využívají mnoho záludných a vychytralých technik, aby oklamali lidské smysly a lidé si mysleli, že takovéto jídlo je chutné a zdravé. Věda vytvořila množství chemikálií, které dokáží přesně napodobovat vůně čerstvých potravin, nalézaných v přírodě.

Příklady: ethyl-2-methyl butyrát voní jako jablko, methyl-2-peridylketon se přidává, aby vyvolával chuť popcornu, ethyl-3- hydroxybutanát dodává sladkou příchuť jako marshmallow. Využívají se mnohé kombinace aromatických a ochucovacích příměsí, avšak nutriční hodnota průmyslově zpracovaných jídel se tím nemění. Uvedené ingredience bývají společně s mnoha dalšími uváděny na obalech zboží jako „přírodní aroma“ - a to i na potravinách, které se zařazují do regálů zboží s organickým původem.

Když dříve zmiňovaný Eric Shlosser sbíral podklady pro svou knížku ve výrobním závodě the Lamb Weston v Idahu, měl možnost sledovat, jak vyráběné hranolky prochází překvapujícím množstvím vědeckého testování a chemického vylepšování, aby se dosáhlo té pravé chuti, konzistence, pocitu v ústech, doby přípravy a dokonce i doznívající chuti. Jednou mu zavázali oči a nechali jej určovat různá jídla jen podle jejich vůní. Když mu přinesli první vzorek, poznal v něm jablka. Ve druhém určil hranolky a třetí voněl přesně jako hamburger. Když mu pak odkryli oči, očekával, že uvidí každé uhodnuté jídlo i v reálu, ale všechno co uviděl, byl vědec v laboratorním plášti, držící malé kousky papíru poblíž jeho nosu. Tak názorně poznal působení chemikálií, které mají za úkol dodávat FF jeho „vynikající“ chuť a vůni.

Takový proces určitě není omezován pouze na FF nebo hranolky. V jiném závodě v Daytonu (the International Flavor and Fragrances) měl Eric možnost sledovat, jak se využívají chemikálie, které zvyšují žádanost potravin na trhu zvýrazňováním chutí a vůní. Mezi takto upravované výrobky patří především: zubní pasty, kolínské, ovocné koláče, mražené polotovary pro restaurace, zmrzliny, brambůrky, sušenky, ústní vody, chipsy, snídaňové cereálie, sladké limonády, sportovní nápoje, lahvované čaje, pivo, vinné nápoje, všechny džusy, polevy, detergenty pro mytí nádobí, leštiče podlahy, šampony, mýdla, leštidla na nábytek a seznam pokračuje dál...

Proč bývá věnována taková pozornost aroma potravin? Protože až 90% chuti jídel je ve skutečnosti vázáno na jejich vůně. Když je jídlo zdravé a čerstvé, k čemu je přidávání aromatických přísad? Odpověď je prostá: protože jídlo ve většině FF je natolik degradované, tak zestárlé a tak chabé kvality, že kdybyste mohli vidět jeho barvu a cítit vůni před chemickou úpravou, nikdy byste ne něj nedostali chuť! Toto se obzvláště týká masa, které je nabízeno v restaurantech FF.

To je hlavní důvod, proč bychom měli číst údaje o složení jídel a jíst co nejvíce organicky produkovaných, nebalených a nepředzpracovaných jídel - je to životně důležité pro naše zdraví a dlouhověkost. Stává se až příliš často, že dokonce i jídla označovaná za „přírodní“ nebo „organická“ obsahují mnoho zmiňovaných chemických přísad. Jedinou cestou, jak si zajistit, že budete konzumovat potraviny bez všech možných chemikálií, je volit si syrovou stravu v podobě zeleniny a ovoce a maso zvířat, která jsou chována někde blízko vašeho bydliště.

Jakou barvu má jídlo?

Aroma není jediné vylepšování, kterým prochází jídla z FF. Barva jídel má také hodně společného s tím, jaké je vnímání chutí. To je přirozené, protože všichni máme zkušenost, že barva často indikuje, že jídlo je přezrálé nebo zkažené. V 70. letech min.stol. byl prováděn experiment, při kterém bylo lidem podáváno „podivně zabarvené“ jídlo v podobě steaku s hranolky, které však vypadalo skvěle v barevném světle, kterým se svítilo. Všichni testovaní lidé považovali toto jídlo za chutné, dokud se světlo nezměnilo. A jakmile lidé uviděli, že steak je ve skutečnosti modrý a hranolky zelené, byli z toho šokovaní a mnoho z nich pak dokonce i onemocnělo.

Pokud si kupujete balené maso lákavě vystavované v supermarketu, pravděpodobně zaznamenáváte jeho jasnou červenou barvu, která mu dává „zdravý“ vzhled. Takové maso však nebývá o nic lepší, než to, ze kterého se připravují typická jídla ve FF. Jasně červená barva je stejného druhu, jako chemikálie vylepšující vzhled a aroma, které využívá průmysl FF.

Průmyslové zpracování potravin, ať už jde o hovězí, drůbeží a jiné maso nebo hranolky, ničí nejen jejich nutriční hodnoty, ale také energetické hodnoty - a to ještě dlouho předtím, než se dostávají na jídelní stůl.

Pro pochopení toho, jak důležité je vyhýbat se jídlům z FF je velmi důležité poznat, jak jsou tato jídla zpracovávána, čím jsou jateční zvířata krmena, jak je s nimi zacházeno a co všechno to ještě dál ovlivňuje.

Rychlý a mrtvý


Přinejmenším je potřeba omezit konzumaci „výhodných“ jídel na maximálně jedno týdně a přitom si zajistit dostatek trávicích enzymů ke každému jídlu. A protože jsou jídla z FF téměř bez jakýchkoliv enzymů, nutrientů a energie, znamená to, že budete muset využívat mnohem více vlastních trávicích enzymů, abyste mohli takové jídlo strávit. Proto můžeme klást rovnítko mezi jídlo z FF a mrtvé jídlo a čím více takového jídla zkonzumujeme, tím rychleji se k smrti dopracujeme sami. Zde skutečně platí, že jsme to, co jíme.

Většina přírodních syrových jídel v sobě obsahuje vlastní přirozené enzymy, které napomáhají trávení v žaludku a ve střevech. To velmi odlehčuje slinivce břišní, která jinak musí vyprodukovat většinu trávicích enzymů. To je velmi důležité, protože proces trávení je největším odběratelem našich zásob enzymů. A není mnoho známo o tom, že enzymy jsou rovněž hlavní součástí imunitního systému a zapojují se takřka do každého procesu v lidském těle - dokonce i do činnosti vašeho srdce.

Proto tedy konzumace potravin bohatých na přírodní enzymy, mezi které patří především syrová, čerstvá a minimálně zpracovaná jídla a k tomu případně i potravinové doplňky s enzymy, pomáhají nejen při trávení a absorbování nutrientů, ale posilují zároveň imunitní systém a zažehnávají nemoci.

Pokud enzymy s tělesných zásob nemusí být využity pro trávení jídla, začnou cestovat tělem, pomáhají rozpouštět nádory, zabíjet škodlivé bakterie, viry a mikroby, absorbují mrtvé tkáně a z nich vytváří nové a celkově posilují tělesný systém. To je hlavním důvodem, proč konzumace čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny je tak efektivní pro překonávání a eliminaci závažných onemocnění.

Velké množství přírodních vitamínů, nutrientů a enzymů získáváme z džusů nebo z celých kusů syrových a čerstvých ingrediencí. Enzymy bývají uvolňovány v lisu nebo mixéru stejným způsobem, jako když se krájí čerstvé kusy zeleniny a ovoce do salátů - i zde se uvolňují enzymy a nutriční složky z listů a plodů.

Naštěstí jste nyní mohli o něco důkladněji zjistit, proč je životné důležité se vyhýbat FF. Zde uvedená fakta se vztahují téměř na všechno průmyslově zpracované a zabalené jídlo. Taková jídla bývají takřka úplně mrtvá a prostá enzymů, nutrientů a energie. Vyčerpávají lidské tělo, protože na jejich trávení je potřeba velké množství enzymů z vlastních zásob a ve svém důsledku z nich nemá tělo žádný prospěch, protože neposkytují žádnou živou energii.

Čím déle dáváme svému tělu denaturovaná a energeticky mrtvá zpracovaná jídla, tím rychleji odčerpáváme své limitované zásoby substancí, důležitých pro život. To pak nejen urychluje nástup nemocí, ale přivolává i náš brzký konec. Kromě těchto existuje ovšem ještě mnoho dalších důvodů, proč bychom se měli důsledně vyhýbat FF - a to za každou cenu.

 

Zdroj: pek.h.sweb.cz

Další příspěvky autora: michelllin


Články ve stejných kategoriích:

Ze zahraničí   Potraviny   Jídlo   Fast food  


Kategorie Potraviny

Biopotraviny: mýty a faktaBiopotraviny: mýty a fakta
Mnoho z nás si kupuje biopotraviny. Domníváme se, že jsou lepší, než obyčejné potraviny. Nemýlíme se však? Zde najdete mýty a fakta, která vám prozradí pravdu o biopotravinách.


Jsou lidé v USA odkázání na potravinové lístky?Jsou lidé v USA odkázání na potravinové lístky?
Na některých webech mimo mainstreamová média se objevily informace, že desítky milionů lidí ve Spojených státech jsou na potravinových lístcích. Je to pravda?


Zázračná zeleninaZázračná zelenina
Zelenina je důležitou součástí našeho života. Dává našemu tělu potřebné vitamíny. Slouží však i k dalším neméně důležitým účelům. Pojďme se podívat, kde všude ji můžeme ještě využít!


Neviditelná nukleární hrozba v jídleNeviditelná nukleární hrozba v jídle
Američané, kteří nenakupují pouze bio-potraviny, jsou nevědomými účastníky největšího potravinového experimentu, jaký kdy historie zaznamenala. Potraviny jsou zhodnocovány kobaltem 60, aby byly bezpečnější…


Vyrobeno v českých zemíchVyrobeno v českých zemích
Zvykli jsme si pojídat náhražky z hypersupermarketů. Ale pamatujete? Domácí tvaroh je hutný a chutný, máslo žluté a vláčné. Nejenže jsme zapomněli co je dobré. Ale při tom zatloukáme hřebíčky do rakve přeživších domácích zemědělců…


Jsme to, co jíme a taky na to dojedemeJsme to, co jíme a taky na to dojedeme
Bezdomovci popíjející poblíž supermarketů nekvalitní krabicové víno v mnoha lidech vzbuzují škodolibý úsměv. Jak něco takového mohou pít? Jenže ani my na tom nejsme lépe. Výsledky kontrol v minulém roce ukázaly, že si domů nosíme podobnou kvalitu...


Není sůl jako sůlNení sůl jako sůl
Češi ještě nedávno pravidelně jezdili za polské hranice nakupovat. Byli celí diví po tamních uzeninách a masných výrobcích. Teď se lidi bojí a u stánků s masem je prázdno.


Bakterie E. coli byla vyrobena bioinženýrsky, aby zabíjelaBakterie E. coli byla vyrobena bioinženýrsky, aby zabíjela
Hra s obviňováním zeleniny nadále pokračuje v celé EU, kde superodolný kmen e. coli postihuje pacienty a plní nemocnice v Německu.


Jezte zdravoJezte zdravo
Zdravé a dobré je to, čo sa vypestuje v našej blízkosti. Potraviny by mali byť čo najčerstvejšie, ovocie a zelenina prirodzene zrelé a nie zbierané predčasně.


Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Inspekce zajistila v Praze 4 - Libuši přes tři a půl tuny nevhodných potravin. Proč nedělá Státní zemědělská a potravinářská inspekce podobné razie také v supermarketech či hypermarketech?




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí