internetWEEK.cz menu TOPlist

Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními

Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními

HDP se skloňuje ve sdělovacích prostředcích neustále. Existuje skupina ekonomů, kteří se tuto statistiku snaží dopočítat hluboko do lidské historie. Data existují také pro Československo. Jak si stojí s okolními Zeměmi?

 

Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními

Hrubý domácí produkt je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území. Často se uvádí „per capita“, tedy v přepočtu na obyvatele a v amerických dolarech.

 

Britský ekonom Angus Maddison se proslavil tím, že dopočítal HDP většiny států světa hluboko do minulosti, do období, kdy ještě žádní ekonomové v pravém slova smyslu nežili. Data samozřejmě nejsou v mnoha případech úplná a neexistují pro každý stát. Přesto lze třeba pro Velkou Británii dojít až do přelomu letopočtu, u dalších států třeba do 18. století.

 

Zajímavá je situace v případě Československa, kde první údaj objevíme v roce 1870 (1164 dolarů, což mimochodem je více než v případě Maďarska). V roce 1890 to bylo už 1505 dolarů, v roce 1900 pak 1729 dolarů a těsně před vypuknutím první světové války 2096 dolarů.

 

Údaje pro Československo pokračují až do současnosti. Není to chyba nebo neznalost geografických reálií ale spíše snaha o porovnání. Data jsou dostupná také zvlášť pro Českou a Slovenskou republiku. Když si oba údaje vynásobíte počtem obyvatel každé země, sečtete a podělíte součtem obyvatel obou zemí, dostanete HDP pro Československo.

 

Na základě dat jsme sestavili několik grafů, ve kterých se snažíme zachytit vývoj „československé ekonomiky“, obou ekonomik od rozpadu v roce 1993 ale třeba také srovnání s některými okolními zeměmi a světem.

 

Data si můžete stáhnout na www.ggdc.net/maddison

 

Vývoj HDP na hlavu v Československu

Vývoj HDP na hlavu v Československu.

 

HDP na hlavu v Československu a později v České republice a v Rakousku.

HDP na hlavu v Československu a později v České republice a v Rakousku.

 

HDP na hlavu od roku 1993 v České republice, některých okolních zemích a celkové HDP světa.

HDP na hlavu od roku 1993 v České republice, některých okolních zemích a celkové HDP světa.

 

Úvodní obrázek: HDP na hlavu ve světě v roce 2011.

 

Zdroj: http://www.ggdc.net/maddison/maddison-project/home.htm

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

HDP   Ekonomika  


Kategorie Ekonomika


Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomikyAutomobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky
Automobily zaměstnávají 5% ekonomicky aktivních obyvatel. Tvoří však téměř čtvrtinu HDP s tržbami okolo 865 miliard korun. A stát nešetří dalšími pobídkami v tomto sektoru…



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Účet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarůÚčet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarů
Rychle tající Arktida bude mít velké ekonomické dopady. Řetězová reakce událostí způsobená oteplováním severu postihne celou světovou ekonomiku.



Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unieUdálosti X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie
John Casti se zabývá analýzou složitých systémů. Přednášel na Princetonské univerzitě, ve Vídni se stal spoluzakladatelem ústavu, který studuje extrémní události vyvolané člověkem. U nás mu vyšla kniha „Události X“.



Co je to základní příjemCo je to základní příjem
Základní příjem je nepodmíněný transferový příjem. Tento model přerozdělování peněz vypadá utopicky, ale mnoho expertů se za něj přimlouvá. Někteří tvrdí, že jednoho dne změní lidskou společnost.



NERŮST - alternativní ekonomická cestaNERŮST - alternativní ekonomická cesta
Existuje nějaká alternativa k představě Západu o blahobytném státu, který bude existovat v trvalém růstu do nekonečna? Ekologové přicházejí s teorií nerůstu.



Když vám klesne ekonomický sentimentKdyž vám klesne ekonomický sentiment
Také v českých médiích často slýcháme, že klesl nebo stoupl index ekonomického sentimentu. Co to vlastně je, jak to vzniká a proč je to důležité, nám už ale novináři obvykle nevysvětlí.



Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?
Nikdy! Přestože nám životní úroveň Německa hned po revoluci sliboval ministr financí Václav Klaus, a to do deseti let. Pokud si řádně utáhneme opasky, říkal.


Kategorie HDP


Deflace, inflace, hospodářská krizeDeflace, inflace, hospodářská krize
Čtenář Petr Schotli píše: Tak jsem dočetl velmi zajímavou knížku G.Hannich: „Deflace“. Podělím se s jejím obsahem. Jednoduše jsem vybral z knihy zásadní věty. Autor je německý finanční poradce. Kniha vyšla německy i česky 2008.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí