internetWEEK.cz menu TOPlist

Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky

Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky

Automobily zaměstnávají 5% ekonomicky aktivních obyvatel. Tvoří však téměř čtvrtinu HDP s tržbami okolo 865 miliard korun. A stát nešetří dalšími pobídkami v tomto sektoru…

 

Automobilový průmysl: podporovaný strašák české ekonomiky

Nejedná se pouze o samotnou výrobu automobilů. Sídlí zde celá řada navázaných firem dodávajících součástky, náhradní díly nebo kompletní interiéry automobilkám po celé Evropě.

 

Na automobilovém průmyslu není nic špatného. Významně vylepšuje saldo zahraničního obchodu a dává lidem nadprůměrně placenou práci. V České republice to však vypadá, že sázíme na pouze tuto jedinou kartu. Což se nám může zle vymstít. Krize ukázala, že koupě nového auta je luxusem, který si lidé i firmy odpustí jako první. A potvrdilo se, že většina výrobců nemá problém posunout výrobu do levnějších krajů. Po roce 2008 tímto levnějším krajem byla střední Evropa a celoevropská produkce zde stoupla ze čtvrtiny na třetinu. Konkurenční boj však marže srazil na limity přežití a další úspory tak automobilky budou muset hledat dál na východ.

 

To, že si výrobce vybere Českou republiku, mi pochopitelně nevadí. Není-li to dílem pobídek, dotací a daňových prázdnin. Jsem přesvědčený, že stejná investice do malých firem a nadějných projektů by měla přínos minimálně stejný a portfolio příjmů státní kasy by se tak bezpečněji rozložilo. Stejně, jako zaměstnanost. Ale chápu, že jednodušší je prostřednictvím CzechInvestu udělat jen několik akcí za rok, než nabídnout rozumnou a zejména plošnou podporu malému a střednímu podnikání.

 

Jsou slova, která se v médiích objevují tak často, že se zajídají. Mezi takové termíny patří nepochybně i dotace, nebo ještě lépe „čerpání dotací“. Jsou eura z Bruselu požehnáním nebo pohromou? | Udotujeme se k smrti? >>>

 

Za snad jedinou pozitivní informaci z tohoto segmentu vidím rostoucí podíl vývoje a výzkumu na našem území a snahu CzechInvestu nedělat z nás pouhou montovnu.

 

Zdroje:
http://www.czechinvest.org/automobilovy-prumysl-nejen-montovny-ale-i-vyzkum-a-vyvoj
Screen: https://www.youtube.com/watch?v=hR_fWYiaUSQ

 

Další příspěvky autora: Beryl


Články ve stejných kategoriích:

Automobil   Z domova   Byznys   Ekonomika  


Kategorie Ekonomika


Vývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatnímiVývoj HDP České republiky od roku 1948 a srovnání s ostatními
HDP se skloňuje ve sdělovacích prostředcích neustále. Existuje skupina ekonomů, kteří se tuto statistiku snaží dopočítat hluboko do lidské historie. Data existují také pro Československo. Jak si stojí s okolními Zeměmi?



Zajímavé myšlenky: Svět bez penězZajímavé myšlenky: Svět bez peněz
Na Facebooku můžete narazit na název Hearth – Krb. Nejde o seznamovací agenturu nebo firmu prodávající krby, ale o projekt českého podnikatele a miliardáře Libora Malého.



Účet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarůÚčet za tání Arktidy: 60 trilionů dolarů
Rychle tající Arktida bude mít velké ekonomické dopady. Řetězová reakce událostí způsobená oteplováním severu postihne celou světovou ekonomiku.



Události X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unieUdálosti X: Hrozí kolaps ekonomiky i Evropské unie
John Casti se zabývá analýzou složitých systémů. Přednášel na Princetonské univerzitě, ve Vídni se stal spoluzakladatelem ústavu, který studuje extrémní události vyvolané člověkem. U nás mu vyšla kniha „Události X“.



Co je to základní příjemCo je to základní příjem
Základní příjem je nepodmíněný transferový příjem. Tento model přerozdělování peněz vypadá utopicky, ale mnoho expertů se za něj přimlouvá. Někteří tvrdí, že jednoho dne změní lidskou společnost.



NERŮST - alternativní ekonomická cestaNERŮST - alternativní ekonomická cesta
Existuje nějaká alternativa k představě Západu o blahobytném státu, který bude existovat v trvalém růstu do nekonečna? Ekologové přicházejí s teorií nerůstu.



Když vám klesne ekonomický sentimentKdyž vám klesne ekonomický sentiment
Také v českých médiích často slýcháme, že klesl nebo stoupl index ekonomického sentimentu. Co to vlastně je, jak to vzniká a proč je to důležité, nám už ale novináři obvykle nevysvětlí.



Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?Kdy budeme mít platy a úroveň jako v Německu?
Nikdy! Přestože nám životní úroveň Německa hned po revoluci sliboval ministr financí Václav Klaus, a to do deseti let. Pokud si řádně utáhneme opasky, říkal.


Kategorie Z domova


8 startupů, které nás v poslední době zaujaly8 startupů, které nás v poslední době zaujaly
S fenoménem startupů je spojeno v první řadě Silicon Valey. Ale i v České republice se zrodila řada skvělých nápadů, které mohou dobít svět.



Videa: Brno jak ho neznáteVidea: Brno jak ho neznáte
Podívejte se na tři zajímavá videa o Brně a jeho okolí.



Hiporehabilitace: Když koně pomáhají lidemHiporehabilitace: Když koně pomáhají lidem
Koně mohou postižené postavit na nohy. Nebo vrátit mezi lidi. Nebo Vám jen pomohou od bolesti zad a špatného držení těla...



Exkurz do historie: Benešovy dekrety jsou minulost. Tečka.Exkurz do historie: Benešovy dekrety jsou minulost. Tečka.
Čeští politici mají stále dokola potřebu omlouvat se Německu za poválečný odsun. Připomeňme si, o co šlo, proč je to nesmysl a slovy prezidenta Beneše „vlastizrada“, před kterou varoval.



Mnislav Zelený u Drtinové: zajímavé názory na současné děníMnislav Zelený u Drtinové: zajímavé názory na současné dění
Etnolog, antropolog, publicista a indián byl hostem u Daniely Drtinové. Udělejte si 23 minut času. Stojí to za to.



Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?Robotická revoluce a práce budoucnosti: Komu vezmou roboti místo? Co je a co není perspektivní zaměstnání?
Jestli je Vám dnes padesát, o práci se zřejmě bát nemusíte. Alespoň co se robotů týče. Ale přemýšlíte-li, co studovat, zbystřete. Řadu povolání již automatizace vymýtila. A ještě více jich čeká jistý ortel. Svět se mění…



Expert odhaluje, jak by se rodiče měli vypořádat s digitálními médiiExpert odhaluje, jak by se rodiče měli vypořádat s digitálními médii
Technika jde neustále dopředu. Každá generace vyrůstá jinak, než ta předchozí. Již od vynálezu knihtisku. A vždy jsou slyšet hlasy, že je to špatně. Ale technologie dětem nezakazujte, zkuste jen dodržet několik zásad…



EET: Pokladní systém do 5.000 Kč?EET: Pokladní systém do 5.000 Kč?
Pořízení pokladního systému pro EET stát dotuje slevou na dani z příjmu ve výši 5.000 Kč. Je to utopie nebo najdeme tak levný pokladní systém?



Slovenská slova, kterým mladí Češi nerozumíSlovenská slova, kterým mladí Češi nerozumí
K žádnému jinému národu světa nemáme blíže. Kus společné historie, kultura a chtělo by se říci i velmi podobný jazyk. Mladí Češi ale slovenštině obvykle nerozumí.



Nemůžete na EU nadávat, když nevolíte!Nemůžete na EU nadávat, když nevolíte!
Znechucení politikou je cítit na každém kroku. Přesto choďte volit! Volby do Bruselu jsou důležitější než ty domácí...




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí